fbpx

Dodon, despre deputații ACUM: Umblă prin Parlamentul gol și fac show fără să cunoască Regulamentul

Șeful statului se arată nemulțumit de comportamentul unor deputați, care refuză să creeze formal o coaliție. Igor Dodon face referire la deputații din Blocul ACUM, care au cerut organizarea unei ședințe speciale fără a respecta prevederile Regulamentului de funcționare a Parlamentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon le-a dat și un ultimatum deputaților aleși, menționând că sunt doar două opțiuni: ori creează o majoritate parlamentară, ori merg în alegeri anticipate.

„Sau vă apucați de lucru și creați o alianță parlamentară, alegeți conducerea Guvernului, sau recunoașteți că ambițiile nu vă permit, rânza moldovenească, la unii românească, nu vă permite să găsiți limbaj comun și mergeți la anticipate”, a declarat ultimativ Dodon.

Acesta s-a referit în special la deputații din fracțiunile PAS și DA, care, pe de o parte, îi critică pe Dodon și pe socialiști, iar pe de altă parte, insistă ca PSRM să le susțină agenda politică.

„Eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. Unii umblă prin Parlamentul gol și fac show-uri acolo, fără a cunoaște regulamentul. Faceți alianță și lăsați ambițiile acestea prostești. Alegătorii și de stânga, și de dreapta s-au săturat. Daca nu – la anticipate. Oamenii așteaptă claritate”, a mai adăugat Igor Dodon.

Referitor la intenția deputaților PAS și PPDA de a organiza o ședință specială s-a expus și deputatul socialist, Grigore Novac. Acesta a argumentat că ședința anunțată de Sandu și Năstase a fost ilegală.

„Conform legii, Parlamentul se poate întruni la cererea Preşedintelui Republicii Moldova, a Preşedintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaţilor.

Prin urmare, Președintele Republicii Moldova nu a cerut convocarea ședinței legislativului, Președintele Parlamentului încă nu a fost ales, deci nici nu putea să ceară, deoarece un speaker ales încă nu există, iar ce ține de 1/3 din numărul deputaţilor, aceștia trebuie să fie 34 la număr pentru a cere convocarea ședinței Parlamentului, însă din câte cunoașem, cei din blocul ACUM sunt doar 26 de deputați din cei 34 care constituie 1/3.

Cererea de convocare a sesiunii extraordinare sau speciale se face în scris în adresa Biroului permanent, însă după cum cunoaștem cu toții, Biroul permanent încă nu a fost constituit, prin urmare și aici acțiunea de azi a celor de la ACUM nu se încadrează în cadrul legal existent. Cererilor de convocare a unei sesiuni extraordinare sau speciale nu li se dă curs dacă acestea nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin.(2) şi (3) din art, 37 al Regulamentului Parlamentului”, a subliniat Grigore Novac.

Informăm că șeful statului a precizat că a cerut Curții Constituționale să spună clar când el va avea dreptul să dizolve Parlamentul pe 9 iunie sau pe 21 iunie.

Articole asemănătoare

Back to top button