fbpx

doc, video | Doi deputați propun măsuri noi pentru mediciniștii bugetari care trebuie să-și achite datoriile de stat

Deputații Dan Perciun și Radu Marian, ai fracțiunii PAS, Blocul ACUM, au înregistrat o inițiativă legislativă menită să stopeze abuzurile față de studenții mediciniști care își fac studiile la buget. În contextul în care tinerii ar avea de întors statului aproape 250.000 de lei dacă nu lucrează în spitalul în care au fost direcționați de către minister. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa legislativă vine să onoreze acel angajament luat în campanie și să le ofere studenților bugetari posibilitatea de a rambursa mai ușor costurile acestora în cazul în care decid să facă rezidențiatul peste hotare sau să lucreze într-o instituție alta decât unde îi repartizează ministerul.

Tinerii care vor să urmeze rezidențiatul peste hotare sunt forțați să  ramburseze, într-o singură tranșă, până la 250.000 de lei, o sumă echivalentă cu 35 de salarii medii pe economie pentru anul 2019.

Deputații consideră că prevederile actuale ale legii sunt abuzive pentru că forțează absolventul să restituie întreaga sumă într-o tranșă și nu există o metodologie clară și transparentă de calcul a costurilor care trebuie rambursate.

Astfel, cei doi propun ca plățile de rambursare să fie etapizate, studenților oferindu-li-se un termen de la trei până la cinci ani pentru a întoarce costul studiilor, dar și plafonarea costului care urmează a fi rambursat la nivel taxelor totale de studii percepute de la studenții moldoveni care își fac studiile la contract.

Articole asemănătoare

Back to top button