fbpx

doc | Decizia motivată a Curții Constituționale de dizolvare a Partidului Șor

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie pe 19 iunie prin care Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional. Motivul acestei decizii este legat de finanțarea netransparentă și sistematică a formațiunii politice, precum și de acțiunile sale care amenință valorile fundamentale protejate de Constituție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Motivele Guvernului pot fi încadrate în 3 categorii: faptele cu caracter penal comise de liderul, deputații și membrii Partidului Șor; încălcările repetate, continue, în proporții considerabile legate de finanțarea netransparentă a partidului, sancționate de instanțele judecătorești prin decizii irevocabile care nu au dus la corectarea comportamentului partidului; acțiunile și declarațiile Partidului Șor, ce sugerează aplicarea violenței în scopul răsturnării orânduirii constituționale”, a declarat Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.

Judecătoarea Domnica Manole a explicat că partidul a primit în mod netransparent și în proporții semnificative mijloace financiare începând din 2016 până în prezent. De asemenea, Curtea a constatat că această finanțare are legătură cu implicarea unui stat străin și că partidul a intensificat acțiunile de destabilizare și proteste plătite netransparent după invazia militară a Rusiei în Ucraina, aceste acțiuni reprezentând o amenințare iminentă pentru valorile fundamentale protejate de Constituție.

Curtea a subliniat că partidul a încălcat principiul finanțării transparente a partidelor politice prin nedeclararea mijloacelor financiare utilizate în campaniile electorale, depășirea plafonului maxim al fondurilor transferate în contul „Fond electoral” și alte încălcări ale legii electorale.

„Pentru a reține caracterul sistematic al finanțării, Curtea a reținut și înscrisurile prezentate de Guvern, potrivit cărora în perioada 7 noiembrie 2022 – 16 martie 2023 persoanele care acționau în numele partidului primeau sume de bani de cel puțin trei ori pe lună, iar uneori de patru sau chiar de șase ori pe lună. Mai mult, în unele cazuri primirea și transmitea banilor a avut loc chiar în sediile oficiilor teritoriale ale partidului.

Din actele de investigație din octombrie 2022, rezultă că autoritățile au ridicat de la persoane care acționează în interesul partidului sume de bani în sumă de peste 2 500 000 lei. Mai mult, din actele ce datează din aceeași perioadă rezultă că diferite persoane care acționau în interesul Partidului „Șor” distribuiau bani reprezentanților partidului în sume care depășesc 10 000 000 lei. Din actele analizate, rezultă că o persoană a primit fie personal, fie prin intermediari, pentru a fi distribuiți reprezentanților partidului, sume de bani cuprinse între 3 000 000 lei și 8 000 000 lei. O altă persoană a repartizat sume de bani cuprinse între 500 000 lei și 2 000 000 lei”, se arată în decizie.

De asemenea, Curtea a reţinut că acțiunile de protest și finanțarea partidului s-au intensificat în toamna anului 2022, adică după începerea conflictului militar dintre Federația Rusă și Ucraina, conflict care are impact negativ și asupra securității Republicii Moldova, ca țară vecină.

„Totodată, Curtea a observat că membrii și organele colegiale ale Partidului nu s-au disociat de comportamentul dlui Ilan Șor manifestat prin cauzare de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, constatat prin hotărâri judecătorești.

Referitor la pericolul iminent al partidului pentru valorile protejate de Constituție, Curtea a notat că obiectivul partidului de a răsturna ordinea democratică poate fi dedus din cazurile de finanțare netransparentă, din protestele organizate și plătite netransparent de partid și din revendicările reprezentanților partidului și chiar ale lui Ilan Șor expuse în cadrul acestor întruniri”, a mai spus Domnica Manole.

Amintim că decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de către Guvern în luna noiembrie 2022, care a prezentat o serie de motive în susținerea solicitării de scoatere în afara legii a Partidului Șor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Articole asemănătoare

Back to top button