fbpx

doc | Curtea Constituțională argumentează hotărârea care prevede că Parlamentul urmează a fi dizolvat după 90 de zile, dacă Guvernul nu a fost investit

Pe 8 iunie, Curtea Constituțională a publicat pe site-ul instituției hotărârea motivată prin care a stabilit că Parlamentul urmează a fi dizolvat după 90 de zile, dacă Guvernul nu a fost investit. Decizie care a creat o criză politică fără precedent în țară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În hotărâre sunt menționate pe puncte și explicate desfășurat procedura de dizolvare a Parlamentului și durata mandatelor. Astfel, în baza sesizării depuse la Curtea Constituțională (CC) pe 7 iunie 2019 de către Vladimir Cebotari și Serghei Sîrbu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova și în baza articolelor 135 din Legea Constituției și 38 din Codul jurisdicției constituționale, CC a publicat hotărârea care prevede că Parlamentul va fi dizolvat la 90 de zile în lipsa investirii Guvernului.

Hotărârea mai prevede că Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Procedura poate avea loc o singură dată în decursul unui an și nu poate fi legalizată în ultimele șase luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război.

Articole asemănătoare

Back to top button