fbpx

Diagnosticarea corectă și rapidă a maladiilor oncologice a devenit mai simplă și în R. Moldova

La Institutul Oncologic a fost pus în funcțiune un analizator automat, care permite diagnosticarea corectă și rapidă a hemopatiilor maligne, numit flowcitometru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Ministerului Sănătății, datorită acestui echipament va fi posibilă imunofenotiparea prin citometrie în flux, metodă aplicată în premieră la Institutul Oncologic, indispensabilă pentru stabilirea formelor de hemopatie malignă și a pronosticului maladiei.

De asemenea, flowcitometrul va fi utilizat și în scopul evaluării răspunsului la tratament.

Dispozitivul medical a fost procurat în anul 2022, în cadrul Programului național de control al cancerului. Pentru achiziționarea echipamentului și a consumabilelor, Ministerul Sănătății a alocat peste 3,5 milioane de lei.

Analizatorul automat de hematologie este amplasat în Laboratorul de Imunologie și Genetică Moleculară, care din sursele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a fost reparat și dotat cu echipamente auxiliare, iar cu suportul Asociației Obștești „Viața fără leucemie” – amenajat cu mobilier. La fel, medicii de la Institutul Oncologic au beneficiat de instruiri profesionale în domeniul citometriei în flux la Iași și București, România.

Articole asemănătoare

Back to top button