Declarație comună la București: România și SUA rămân angajate în sprijinirea autorităților R. Moldova, alese în mod democratic
La data de 14 martie 2023 a avut loc, la București, cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe. La finalul reuniunii, cele două delegații au adoptat o Declarație comună prin care subliniază importanța sprijinirii autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova.
SUA și România au discutat despre riscul acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre și au subliniat importanța sprijinirii autorităților R. Moldova.
„Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană”, se arată în declarația emisă.
Cele două țări au analizat progresele înregistrate în sprijinirea Ucrainei și importanța porturilor românești de la Marea Neagră și de pe Dunăre pentru comerțul Ucrainei.
De asemenea, cele două părți au evaluat cooperarea bilaterală în domeniul energiei și au subliniat importanța relevanței crescute a proiectelor nucleare civile și reactorului modular de mici dimensiuni pentru reziliența regiunii Mării Negre.
Dialogul a inclus întrevederi ale grupurilor de lucru înființate în cadrul Dialogului Strategic: securitate regională și cooperare politică și militară; evoluții regionale politice și economice; cooperare economică bilaterală privind infrastructura și energia; drepturile omului și societatea civilă; diplomație publică și schimburi culturale.