fbpx

De ce se răspândește acum VARIOLA maimuței și de ce este diferită de COVID-19

Aproape 20 de țări în care VARIOLA maimuței nu este endemică au raportat focare ale bolii virale, cu peste 100 de infecții confirmate sau suspectate, mai ales în Europa. Organizația Mondială a Sănătății a spus că numărul cazurilor ar putea crește pe măsură ce se extinde monitorizarea în țările în care boala nu este de obicei găsită, dar întrebările reale sunt de ce se răspândește ea acum și dacă ne vom confrunta cu o nouă pandemie, similară celei provocate de COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De ce au apărut acum aceste focare de variola maimuței?

În mod normal, variola maimuțelor nu se răspândește ușor între oameni și nimeni nu știe de ce sunt acum atât de multe cazuri, dar există trei idei principale, notează news.ro.

1. Virusul este diferit: oamenii de știință caută mutații care ar putea face ca variola maimuțelor să se răspândească mai ușor. Primele date arată că nu a fost identificată nicio schimbare a virusului.

2. Mai puțină imunitate: vaccinul împotriva variolei a fost folosit pe tot globul pentru a eradica boala. De asemenea, protejează împotriva variolei maimuțelor, dar aproape nimeni sub 50 de ani nu s-a vaccinat. Deci suntem acum mai vulnerabili?

3. Virusul a avut noroc și a găsit contextul potrivit: Una dintre variantele de răspuns este că vechiul virus pur și simplu a găsit locul potrivit – ca un festival, de exemplu – sau un grup de oameni unde s-a putut răspândi cu ușurință.

În acest moment, ultima variantă este considerată cea mai probabilă.

Organizația Mondială a Sănătății nu are dovezi că virusul variolei maimuțelor a suferit mutații, a declarat luni un director executiv al agenției ONU, observând că boala infecțioasă, care este endemică în vestul și centrul Africii, tinde să nu se schimbe.

Rosamund Lewis a declarat într-un briefing că mutațiile sunt de obicei mai mici la acest virus, deși secvențierea genomului cazurilor va ajuta la înțelegerea actuală a focarelor.

Variola maimuței a luat o formă sexuală și se transmite ca infecțiile cu transmitere sexuală David Heymann, oficialul OMS specialist în boli infecțioase, a spus pentru Reuters:

„Ceea ce pare să se întâmple acum este că a intrat în populație ca formă sexuală, ca formă genitală și se răspândește la fel ca infecțiile cu transmitere sexuală, ceea ce și-a amplificat transmiterea în întreaga lume”.

Heymann a spus că un comitet internațional de experți s-a întâlnit prin videoconferință pentru a analiza ceea ce trebuie studiat despre focar și comunicat publicului, inclusiv dacă există o răspândire asimptomatică, cine prezintă cel mai mare risc și diferitele căi de transmitere.

El a spus că întâlnirea a fost convocată „din cauza urgenței situației”, însă Comitetul nu este grupul care ar sugera declararea unei urgențe de sănătate publică de interes internațional, cea mai mare formă de alertă a OMS, care se aplică pandemiei de COVID-19.

El a spus că contactul fizic este calea cheie de transmitere, deoarece leziunile tipice ale bolii sunt foarte infecțioase. De exemplu, părinții care îngrijesc copiii bolnavi sunt expuși riscului, la fel ca și lucrătorii din domeniul sănătății, motiv pentru care unele țări au început să inoculeze echipele care tratează pacienții cu variola maimuțelor folosind vaccinuri pentru variola, un virus înrudit.

Multe dintre cazurile actuale au fost identificate la clinicile de sănătate sexuală.

Riscul de contagiune a variolei maimuțelor este „foarte scăzut” în populația generală, dar „mai mare” la persoanele cu parteneri sexuali multipli, a anunțat luni Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, potrivit AFP.

„Pentru populația generală, probabilitatea de contagiune este foarte scăzută”, spune ECDC în prima sa evaluare a riscurilor de la apariția neobișnuită a zeci de cazuri în Europa și America de Nord.

Secvențierea genomică timpurie a câtorva cazuri din Europa a sugerat o similitudine cu tulpina care s-a răspândit într-un mod limitat în Marea Britanie, Israel și Singapore în 2018.

De ce nu seamănă focarele de variola maimuței cu pandemia de Covid-19

În primul rând, variola maimuței nu este la fel de transmisibilă precum coronavirusul.

Heymann a spus că este „plauzibil din punct de vedere biologic” ca virusul să circule în afara țărilor în care este endemic, dar nu a dus la focare majore ca urmare a blocajelor COVID-19, distanțării sociale și restricțiilor de călătorie.

El a subliniat că focarul de variola maimuței nu semăna cu primele zile ale pandemiei de COVID-19, deoarece nu se transmite la fel de ușor. Cei care suspectează că ar fi putut fi expuși sau care prezintă simptome, inclusiv erupții cutanate și febră, ar trebui să evite contactul strâns cu ceilalți, a spus el.

„Există vaccinuri disponibile, dar cel mai important mesaj este că te poți proteja”, a adăugat el.

Cum se transmite variola maimuței

Focarele trag semnale de alarmă deoarece variola maimuțelor, care se răspândește prin contact strâns – prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate – și a fost găsită pentru prima dată la maimuțe, apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar foarte ocazional în altă parte.

„Informațiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic strâns cu cazuri care sunt simptomatice”, a spus OMS.

Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? ”Semnele clinice sunt reprezentate de erupție – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului – febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați – un semn foarte important – frisoare, oboseală accentuată.”

Câte cazuri s-au înregistrat în lume până acum și în ce țări

Aproape 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale bolii virale, cu peste 100 de infecții confirmate sau suspectate, mai ales în Europa.

Articole asemănătoare

Back to top button