fbpx

Date statistice: Câte persoane infectate cu HIV/SIDA locuiesc în Republica Moldova?

Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global. Conform datelor oficiale, în 2018 s-au înregistrat 37,9 de milioane de persoane infectate cu HIV, dintre care 36,2 de milioane sunt adulți și 1,7 milioane – copii. 8,1 de milioane de persoane nu știau că trăiesc cu această infecție.

În 2018 au accesat tratamentul antiretroviral 23,3 de milioane de persoane infectate cu HIV. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei 32 de milioane de persoane au decedat de SIDA.

În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2018 au fost înregistrate 12.734 de cazuri de infecție cu HIV din 15.835 estimate.

Potrivit datelor de laborator ale Spitalului de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, în perioada ianuarie – octombrie curent, аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV. Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală.

Guvernul și-a asumat controlul asupra acestei epidemii prin realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016 – 2020, care prevede minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.

În Moldova se implementează servicii inovative de testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI. Tratamentul antiretroviral, a infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor OMS, UNAIDS.

Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, peste 35.000 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire. În ultimii 2 ani, au fost finanțate 4 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie.

Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

Articole similare

Back to top button
Close