fbpx

„Dă muzica mai încet” s-ar putea să fie cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată: Ce au descoperit cercetătorii

Trebuie să recunoaștem, muzica este o parte importantă a vieții noastre. Este peste tot în jurul nostru și ne ridică moralul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O analiză publicată de BMJ Global Health raportează că practicile de ascultare a muzicii, de la utilizarea dispozitivelor personale, până la mersul în cluburi și la concerte ar putea fi un factor major care contribuie la pierderea auzului, scrie Playtech.

Autorii estimează că melodiile cu „beat” ar putea duce la un număr de 1,35 miliarde de tineri expuși riscului de pierdere a auzului în întreaga lume.

Pe ce se bazează cercetătorii când afirmă asta

În acest studiu, autorii au inclus 33 de studii revizuite ale colegilor lor, publicate între anii 2000 și 2021, care au implicat peste 19.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani.

Studiul confirmă că rata practicilor de ascultare nesigură este ridicată la adolescenți și adulții tineri: 23,81% dintre aceștia ascultă muzică pe dispozitive personale la niveluri nesigure și 48,2% în locuri cu zgomot intens ca discoteci și săli de spectacole.

Pe baza estimărilor globale ale populației, această informație se traduce în felul următor: există până la 1,35 miliarde de tineri cu risc de pierdere a auzului la nivel global, după cum spuneam anterior.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 430 de milioane de oameni din întreaga lume suferă deja de pierderea auzului, iar aceste numere s-ar putea să crească în viitor.

În 2015, OMS lansa inițiativa Make listening Safe pentru a încuraja tinerii să-și protejeze auzul.

Zgomotul puternic, inclusiv muzica, poate distruge celulele și membranele din urechea internă.

Cercetările arată că pierderea auzului rezultă dintr-o combinație de sunete prea puternice, ascultarea îndelungată a sunetului puternic – de menționat că, cu cât sunetul este mai puternic, cu atât poți asculta mai puțin timp înainte ca urechea ta să fie supusă pericolului – și cât de des ești expus.

Cu alte cuvinte, oricât de plăcut ar fi să asculți muzică tare, ai face bine să ai un pic de grijă de auzul tău, dacă vrei să poți asculta muzică cât mai mulți ani.

Articole asemănătoare

Back to top button