fbpx

Curtea Constituțională a decis: Diaspora nu va putea vota pe 24 februarie cu pașapoartele sau buletinele expirate

Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința interpelării făcută de blocul ACUM, și anume cea de a le permite moldovenilor aflați peste hotare să voteze cu pașapoarte sau buletine expirate. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Judecătorii de la Curtea Constituțională consideră că „măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, că aceasta nu afectează esența dreptului la vot și că legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția”. Altfel spus, CC a decis că diaspora a avut destul timp pentru a-și perfecta actele de identitate.

„Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară. Din acest punct de vedere, nu este afectată esența dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării”, se mai arată în decizia CC.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Amintim că în sesizarea blocului ACUM se menționa că în toate scrutinele precedente (2010, 2014, 2016) CEC adopta hotărâri prin care permitea cetățenilor cu pașapoarte expirate să voteze.

Articole asemănătoare

Back to top button