fbpx

Curtea Constituţională a decis când va examina soarta Partidului Şor

Soarta Partidului Șor urmează să fie decisă în mai. Atunci, Curtea Constituțională va decide dacă acesta poate fi scos în afara legii. Potrivit unui comunicat emis de instanță, începând cu 10 mai și până pe 17 mai, în sala de ședințe va fi examinată sesizarea Guvernului. La şedinţă vor avea acces doar persoanele invitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În noiembrie 2022, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor șase ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

În data de 10 noiembrie, Curtea Constituțională a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”, în vederea lichidării neajunsurilor. Mai precis, președinta CC Domnica Manole a observat că Hotărârea Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „Șor” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă.

Articole asemănătoare

Back to top button