fbpx

Cum ai grijă de ochelari și lentile? Reguli de bază în igiena personală, recomandate celor cu probleme de vedere

Ochelarii cu lentile curate, fără urme de degete sau firicele deranjante de praf, au fost și vor rămâne visul tuturor persoanelor care-i poartă, din varii motive. Deși există o sumedenie de tratamente de suprafață menite să țină departe de lentile apa, aburii, uleiul sau chiar praful, ochelarii oricum cer atenție deosebită și îngrijire sistematică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ori așa, ori ești nevoit să cumperi o nouă pereche frecvent, iar asemenea cheltuieli în plus nu sunt deloc argumentate, pentru că igiena produselor optice (ochelari de vedere sau lentile) este destul de simplă, dacă reții câteva principii de bază.

  1. Evită zgârieturile în procesul de curățare

Mâneca, eșarfa, batista nu sunt potrivite pentru a curăța ochelarii, ele lasă în urmă fragmente de material, praf și altă murdărie, provocând micro zgârieturi ce nu mai pot fi eliminate (apropo, nici de pe plastic, nici de pe sticlă). Nu te lăsa amăgit de șiretlicurile vehiculate în special online, despre cum pasta de dinți ori soluțiile de șlefuit caroseria ar putea elimina zgârieturile de pe ochelari, pentru că ele nu funcționează. Există lavete speciale pentru curățarea ochelarilor, ele pot fi înlocuite, în caz extrem, cu o lavetă din microfibră uzuală.

Lentilele de contact nu se curăță viguros și nici nu prea există șanse să folosești mâneca în acest scop, dar pentru a evita zgârieturile pe acestea, nu uita să le păstrezi doar în containerul special dedicat, cu soluția de rigoare. Atunci când le atingi, nu folosi ungiile, penseta sau alte obiecte ce le-ar putea deteriora.

  1. Folosește substanțe potrivite

Ochelarii pot fi spălați și sub jetul de apă, cu un detergent cu pH neutru, apoi uscați atent cu laveta de microfibră. Dar, evident, există și spray-uri speciale, precum și șervețele îmbibate cu o soluție special destinată. Orice soluție ce nu este special destinată scopului de a igieniza ochelarii le poate deteriora tratamentul de suprafață sau poate chiar intra în reacție cu materialul din care este făcută rama pentru ochelari (în special dacă este vorba de un aliaj metalic).

Există o sumedenie de lentile de unică folosință, de obicei decorative, ele nu se curăță, ci se aruncă imediat după folosire. Dacă vorbim despre lentile de contact pentru vedere, ele de obicei sunt reutilizabile și deci trebuie igienizate. Curăţarea lor sub jetul de apă este strict interzisă, la fel ca orice alte tipuri de lichide (soluţie salină, apă sterilă, salivă, nici una nu trebuie să intre în contact cu lentilele, doar soluția specială). Soluţia de curăţare nu se reutilizează! Odată aplicate lentilele, se aruncă orice urmă de lichid pentru lentile de contact din recipientul de păstrare, iar pentru a le depozita din nou, se toarnă soluţie proaspătă.

  1. Apelează la specialiști

Știai că poți curăța ochelarii de vedere cu ultrasunet? Desigur, să procuri un asemenea aparat doar pentru tine poate fi destul de costisitor, dar la fel de eficient poți apela la specialiști pentru procedură, cam odată la jumătate de an. De asemenea, ar trebui să știi că un tratament aplicat lentilelor ochelarilor te poate ajuta să le păstrezi curate (poți alege un tratament oleofob sau un tratament anti aburire). Evident, pentru lentilele de contact vei avea nevoie de soluții speciale, pe care obligatoriu trebuie să le cumperi din surse sigure.

Dacă nu ai încă un magazin de ochelari preferat în Chișinău, încearcă o vizită la Pro Optic, îl găsești pe strada Banulescu-Bodoni, 57.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button