CUB cere crearea unui fond național pentru dezvoltare
CUB constată că bugetul anului 2024 este un buget de avarie și de subzistență, cu accent sporit pe cheltuielil sociale și o creștere mediocră, sub nivelul recuperării necesare.
„Bugetul pe anul 2024 ilustrează cu prisosință ratări majore de resurse externe pentru dezvoltarea economică a țării, însemnând mai puține proiecte investiționale și stimulente pentru competitivitate. Incapacitatea guvernului de a se împrumuta pe intern la dobânzi duble față de cele externe se transformă în costuri enorme pentru bugetul public național. CUB nu salută creșterea excesivă a cheltuielilor pentru guvernul central. Costurile aparatului de stat sunt prea mari în disonanță totală cu tendințele din economie și procesul demografic”, a menționat Igor Munteanu, Președintele CUB.
Creșterea cheltuielilor pentru aparatul de stat de 200-300% față de 2020, potrivit celor din CUB, trebuie de oprit și de calmat.
Rodica Gramma, Vicepreședintele CUB a menționat că „proiectul bugetului a fost, din nou, slab consultat cu toate părțile interesate, iar drept urmare, acesta nu reflectă prioritățile reformelor din sistemul de sănătate, iar atunci când apar linii bugetare, acestea se referă la servicii lichidate recent, cum sunt pentru serviciile paliative”.
Eduard Bulgac, Vicerpeședintel CUB, a menționat că ”proiectul de buget nu propune nici un instrument concret de dezvoltare economică, fiind decuplat de o viziune strategică”.
CUB constată că proiectul bugetului adoptat în I lectură ignoră deplin existența unor categorii largi de veterani ai războiului de pe Nistru, cărora statul le datorează susținere financiară și politici de reintegrare.
În opinia CUB, un Departament al Veteranilor ar fi un instrument mult mai eficient și mai credibil în procesul de consolidare a rezilienței naționale în Republica Moldova decât improvizațiile de tipul proiectului Patriot, cu adresă strict clientelară membrilor loiali ai guvernării.