Conflictele rasiale afectează literatura? Romanul celebru „10 negri mititei” își schimbă numele
Romanul „Zece negri mititei” de Agatha Christie își schimbă numele. Acesta va apărea în Franța într-o versiune revizuită, din titlu fiind scos cuvântul „negru”, considerat ca ar avea conotații rasiste.
Decizia îi aparține strănepotului autoarei, James Prichard. Conform presei străine, cuvântul „negru” este folosit de 74 de ori, desemnând o persoană de culoare.
Noul nume al cărții va fi „Erau zece”, relatează RTL. Prichard, care deține drepturile patrimoniale asupra romanelor Agathei Christie, susține că a luat această hotărâre pentru a fi în pas cu timpul, în special după discuțiile apărute despre filmul „Pe aripile vântului” și protestele „Black Lives Matter” din SUA.
„Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, se foloseau cuvinte care azi sunt uitate. Sunt convins că Aghatei Christie nu i-ar fi plăcut să se simtă cineva jignit de vreun cuvânt folosit de ea. Menirea ei era de a crea divertisment. Din fericire, astăzi putem să remediem situația, fără să o trădăm, astfel încât să fie acceptabil pentru toată lumea. Pentru mine are sens. Nu mi-aș dori ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut”, a spus moștenitorul scriitoarei.
Precizăm că, anterior, de pe HBO a fost retras filmul „Pe aripile vântului”. Ulterior, producția a revenit pe platformă în forma sa incipientă, însă cu un mesaj care elucidează contextul istoric, pentru a nu nega realitățile care au existat cândva.