fbpx

Conflictele rasiale afectează literatura? Romanul celebru „10 negri mititei” își schimbă numele

Romanul „Zece negri mititei” de Agatha Christie își schimbă numele. Acesta va apărea în Franța într-o versiune revizuită, din titlu fiind scos cuvântul „negru”, considerat ca ar avea conotații rasiste.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia îi aparține strănepotului autoarei, James Prichard. Conform presei străine, cuvântul „negru” este folosit de 74 de ori, desemnând o persoană de culoare.

Noul nume al cărții va fi „Erau zece”, relatează RTL. Prichard, care deține drepturile patrimoniale asupra romanelor Agathei Christie, susține că a luat această hotărâre pentru a fi în pas cu timpul, în special după discuțiile apărute despre filmul „Pe aripile vântului” și protestele „Black Lives Matter” din SUA.

„Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, se foloseau cuvinte care azi sunt uitate. Sunt convins că Aghatei Christie nu i-ar fi plăcut să se simtă cineva jignit de vreun cuvânt folosit de ea. Menirea ei era de a crea divertisment. Din fericire, astăzi putem să remediem situația, fără să o trădăm, astfel încât să fie acceptabil pentru toată lumea. Pentru mine are sens. Nu mi-aș dori ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut”, a spus moștenitorul scriitoarei.

Precizăm că, anterior, de pe HBO a fost retras filmul „Pe aripile vântului”. Ulterior, producția a revenit pe platformă în forma sa incipientă, însă cu un mesaj care elucidează contextul istoric, pentru a nu nega realitățile care au existat cândva.

Articole asemănătoare

Back to top button