fbpx

Cinci persoane, trimise în judecată pentru organizarea intrării ilegale în R. Moldova a ucrainenilor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat joi, 29 august, trimiterea în judecată a cinci persoane acuzate de organizarea intrării ilegale în R. Moldova a doi cetățeni ucraineni, pentru suma totală de 5.000 dolari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Persoanele învinuite, patru bărbați și o femeie, toți din Basarabeasca, au vârste cuprinse între 22 și 57 de ani. Faptele ilegale incriminate au avut loc în două episoade distincte, în martie 2023 și în ianuarie 2024.

În primul episod din martie 2023, femeia învinuită, având rol de organizator, împreună cu alți trei bărbați, a facilitat intrarea ilegală în R. Moldova a unui cetățean ucrainean din Harcov. În schimbul sumei de 3.500 dolari, unul dintre inculpați a facilitat traversarea ilegală a hotarului, iar alți doi inculpați au preluat persoana de la hotar cu mașina. După reținerea acestora, procurorii au solicitat aplicarea arestului preventiv, însă Judecătoria Cahul a aplicat inițial arestul la domiciliu și ulterior a refuzat prelungirea măsurii.

Cel de-al doilea episod a avut loc în februarie 2024, când aceiași inculpați au fost implicați într-o schemă similară, implicând și fratele femeii organizator. În acest caz, organizarea sosirii unui alt cetățean ucrainean din regiunea Cercasov a fost realizată pentru 3.600 dolari, iar traversarea ilegală a hotarului a fost facilitată contra unei sume de 1.400 dolari. Ulterior, bărbatul a fost transportat la un hotel din Chișinău pentru 100 dolari. Toate cele patru vehicule utilizate în această operațiune au fost confiscate și urmează să fie supuse unei eventuale confiscări în folosul statului.

Potrivit Codului penal, cei cinci riscă o amendă de până la 67.500 lei sau închisoare de la 5 la 7 ani. Recent, în iulie 2024, urmare a unui dosar trimis în judecată de Procuratura raionului Hâncești, unul dintre ei a fost condamnat la amendă de 45.000 lei pentru aceeași infracțiune de organizare a migrației ilegale a cetățenilor din Ucraina, în ianuarie 2024.

Articole asemănătoare

Back to top button