fbpx

China ridică aparenta interdicție a filmelor Marvel după trei ani, cu lansarea surpriză Black Panther și Ant-Man

Filmele Marvel vor fi lansate pe ecranele din China continentală pentru prima dată după mai bine de trei ani, ceea ce reprezintă finalul unei aparente interdicții pe cea de-a doua mare piață cinematografică din lume. Vestea surprinzătoare va veni ca un impuls pentru fani, precum și pentru Disney, proprietarul Marvel, care a pierdut sute de milioane de dolari din vânzarea de bilete, transmite AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Black Panther: Wakanda Forever” va apărea în cinematografe pe 7 februarie, a anunțat marți Marvel pe platforma chineză de socializare Weibo, în timp ce „Ant-Man and the Wasp: Quantumania” va urma pe 17 februarie, în aceeași zi în care va ieși pe ecrane în Statele Unite.

Acestea sunt primele filme Marvel din 2019 „Avengers: Endgame” și „Spider-Man: Far From Home” care vor fi difuzate în China, unde există o cenzură strictă, iar lansarea filmelor străine este limitată pentru a le promova pe cele naționale. De atunci, o serie de filme cu supereroi ale studioului au fost excluse din cinematografele chinezești, inclusiv „Spider-Man: No Way Home”, „Eternals”, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” și „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”, primul film al Marvel cu o distribuție predominant asiatică.

Administrația Cinematografică din China, o divizie a departamentului de propagandă al Partidului Comunist aflat la putere, care aprobă toate lansările de filme străine, nu a oferit nici o explicație oficială pentru blocarea acestor filme. Experții au speculat că motivele ar putea include includerea personajelor LGBTQ+, comentarii critice la adresa Chinei din partea unor persoane implicate în filme, precum regizoarea filmului „Eternals”, Chloé Zhao, și tensiuni mai largi între SUA și China pe tema comerțului și a altor probleme.

Scurtul anunț al Marvel nu a menționat filmele anterioare și nici nu a precizat de ce se lansează „Black Panther” și „Ant-Man”. În 2018, primul film „Black Panther” a avut încasări de 105 milioane de dolari în China, în timp ce al doilea film „Ant-Man” a obținut 121 de milioane de dolari, potrivit cifrelor Box Office Mojo. „Avengers: Endgame” a obținut 632 de milioane de dolari, devenind cel mai de succes film străin în China din toate timpurile.

Fanii Marvel din China au primit cu bucurie vestea celor două noi lansări. „Știți cum am trăit în ultimii ani fără voi?”, se putea citi într-un comentariu pe Weibo.

Alții au deplâns filmele care nu au ajuns în cinematografele chinezești. „Puteți să reprogramați și Spider-Man și Doctor Strange?, a scris un utilizator Weibo.

China a depășit America de Nord ca cea mai mare piață de film din lume în 2020, când pandemia de coronavirus a scăzut vânzările de bilete în SUA și Canada, dar a revenit pe locul al doilea anul trecut, deoarece izbucnirile de focare ale variantei omicron, foarte transmisibilă, au determinat închideri în masă, în conformitate cu controalele stricte ale Chinei „zero-COVID”.

China ar putea recâștiga primul loc pe măsură ce iese din izolarea pandemică, a declarat How Wee Ng, lector în studii contemporane despre China la Universitatea Westminster din Londra. Deși politicile de import de filme ale Chinei pot reflecta schimbările în relațiile diplomatice cu SUA și alte țări, a spus el, guvernul are, de asemenea, un stimulent economic pentru a readuce spectatorii în cinematografe.

În timp ce există semne că China va îmbunătăți relațiile cu SUA în 2023, în ciuda tensiunilor continue, o poziție mai tolerantă față de filmele Marvel, care atrag mulțimile și sunt inofensive, poate contribui la redresarea post-pandemică, care este în prezent în conformitate cu agenda partidului-stat”, a declarat Ng prin e-mail.

Ambele filme Marvel sunt lansate după Anul Nou Lunar, cea mai mare sărbătoare din China, pe care autoritățile de reglementare o rezervă de obicei pentru filme epice de război care glorifică armata chineză și alte filme naționale. Printre cele mai mari filme care vor ajunge în cinematografele chineze pentru această sărbătoare, care începe oficial duminica aceasta, se numără „Full River Red”, o comedie a regizorului de renume internațional Zhang Yimou, și „Pământul rătăcitor 2″, un prequel al succesului SF din 2019.

Într-un alt semn pozitiv pentru Hollywood, superproducția lui James Cameron „Avatar: Calea apei” va rămâne în cinematografele chinezești în timpul sărbătorii, după ce a obținut peste 200 de milioane de dolari de când a fost lansat acolo luna trecută.

Articole asemănătoare

Back to top button