fbpx

Cel puțin șase preoți porniți în „pelerinajul” spre Moscova s-au întors acasă

Mai mulți preoți care au pornit, marți, în „pelerinajul” în Rusia au decis să se întoarcă acasă după publicarea investigației deschide.md privind călătoriile organizate de Ilan Șor și Patriarhia Moscovei. Potrivit surselor portalului, imediat după ce au aterizat pe aeroportul din Moscova, aceștia au cumpărat bilete de avion și au făcut cale întoarsă. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba despre cel puțin șase preoți, toți din raionul Florești. Potrivit surselor deschide.md, imediat după publicarea investigației, aceștia au fost contactați de primari, rude și consăteni, care i-ar fi îndemnat să renunțe la „pelerinajul” organizat de „Alianța Șor – Patriarhia Moscovei”.

Redacția deschide.md i-a apelat azi-dimineață pentru a afla motivele din spatele deciziei lor de a întrerupe „pelerinajul” din Rusia. Inițial, Veaceslav Parasi, preotul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Temeleuți, raionul Florești, nu a vrut să ofere un comentariu.

Preotul Veaceslav Parasi: Nu comentez nimic! Deschide.MD: Dar știați că în spatele organizării acestor călătorii se află gruparea Șor? Preotul Veaceslav Parasi: Nu și nu este adevărat. Deschide.MD: Ce nu este adevărat? Preotul Veaceslav Parasi: Că în spate s-ar afla gruparea Șor. Acolo a fost organizat totul de Patriarhie, dar voi umblați cu neadevăruri. Deschide.MD: Și dacă a fost organizat de Patriarhia Moscovei, de ce v-ați întors? Preotul Veaceslav Parasi: Pentru că voi ponegriți, mi-a fost afectată familia. Am fecior care anul trecut a fost cel mai bun sportiv al anului la academie, a luat trei medalii, el ridică imaginea țării. Dar voi ponegriți biserica. Deschide.MD: Și totuși, cine a plătit aceste călătorii? Preotul Veaceslav Parasi: La revedere!”

Alți preoți au fost mai scumpi la vorbă.

„A fost decizia mea și atât. Mai multe comentarii nu ofer, o zi bună!” a declarat Vitalie Scupoi, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din orașul Florești.

„-Nu vreau să comentez nimic. – Dar știați că în spatele organizării acestor pelerinaje s-ar afla gruparea Șor? – Nu știam nimic și nici acum nu știu nimic. Mă iertați, nu vreau să comentez. O zi bună” a declarat Iurie Medvețchi, parohul Bisericii ”Maica Domnului” din satul Alexeevca, raionul Florești.

Iar Ion Zîmbreanu, protopop de Florești al Mitropoliei Moldovei, și Valeriu Bumbac, preotul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Vertiujeni, raionul Florești, au închis imediat după ce au aflat că sunt contactați de Deschide.MD.

Potrivit surselor portalului, pe lângă aceștia, a făcut cale întoarsă chiar de pe aeroportul din Moscova și Oleg Brăileanu, parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Vărvăreuca, raionul Florești.

Menționăm că cei șase preoți au făcut parte dintr-un un grup de peste 20 de fețe bisericești care au zburat ieri la Moscova, unde erau așteptați cu mâncăruri și băuturi scumpe și „luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei ruse. La întoarcere, aceștia urmau să primească din partea Patriarhiei Ruse carduri ”MIR”, eliberate de Promsviazbank, pe care aveau să fie transferate salarii și ajutoare pentru biserică.

Articole asemănătoare

Back to top button