fbpx

Ce se întâmplă în organismul tău dacă nu dormi suficient? Experții dezvăluie la ce maladii poate duce

Toată lumea știe cât de important este un somn odihnitor noapte de noapte, însă nu mulți sunt conștienți de pericolele care se ascund în spatele privării de somn. Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru organismul nostru, alături de o dietă completă și echilibrată și exerciții fizice regulate. Toate sunt un combo ideal pentru a rămâne sănătoși și fericiți, transmite www.digi-world.tv.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

IATĂ CU CE PROBLEME TE POȚI ALEGE DACĂ NU ÎȚI PRIORITIZEZI ORELE DE SOMN

  1. Te îmbolnăvești mai ușor

Dacă pierzi ore de somn, organismul luptă mai greu cu bolile, căci există o strânsă legătură între somn și sistemul imunitar. Poți deveni mai vulnerabil la virusuri și te poți recupera mai greu după o boală.

2. Poți dezvolta probleme cu inima

Urmărește Sturionul, comoara Dunării și află de ce a ajuns în pericol de extincție. Pe DIGI Life și Digi Online, azi de la 20:00.

Mai puțin de cinci ore de somn pe noapte și mai mult de 9 au un impact negativ asupra sănătății inimii, potrivit unei analize publicate în Jurnalul European al inimii. Privarea de somn are efecte negative mai puternice, precum atacul vascular cerebral sau boli coronariene.

3. Poate crește riscul de cancer

Somnul insuficient este asociat cu tipuri grave de cancer, precum cel de sân, colorectal sau de prostată. Cei care lucrează în turele de noapte o duc cel mai greu din acest punct de vedere. Un studiu din 2012 a concluzionat că cei care dorm mai puțin de șase ore în fiecare noapte au avut un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer, în comparație cu cei care au dormit șapte ore sau mai mult.

4. Crește nivelul de stres

Un medic specialist în endocrinologie a explicat că lipsa de somn determină nivelul de cortizol, cunoscut ca hormon al stresului, să crească. Din această cauză și mușchii au de suferit, întrucât cortizolul descompune țesutul muscular.

5. Poți avea probleme cu căderea părului și cu greutatea

Lipsa somnului poate afecta glanda tiroidă și poate duce la creșterea TSH-ului, ceea ce încetinește metabolismul și poate face ca tiroida să nu producă suficienți hormoni. Simptomele pot include oboseală, căderea părului, creșterea în greutate și depresia.

IATĂ CÂTE ORE AR TREBUI SĂ DOARMĂ O PERSOANĂ PE NOAPTE, ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ

Nou-născuți 0-3 luni – 14-17 ore

Sugari 4-11 luni – 12-15 ore

Copii mici 1-2 ani – 11-14 ore

Preșcolari 3-5 ani – 10-13 ore

Copii de vârstă școlară 6-13 ani – 9-11 ore

Adolescenți 14-17 ani – 8-10 ore

Tineri 18-25 ani – 7-9 ore

Adulti 26-64 ani – 7-9 ore

Adulți în vârstă de 65 de ani sau peste – 7-8 ore

Articole asemănătoare

Back to top button