fbpx

Ce mâncăm vara? Sfaturile nutriționiștilor pentru zilele caniculare

Nutriționiștii ne explică cu privire la cele mai frecvente mituri și întrebări care ne dau bătăi de cap atunci când vine vorba de o nutriție potrivită și corectă. În meniul de vară ar trebui să includem alimente bogate în apă și sărace în calorii pentru că, în sezonul cald, corpul nostru are nevoie de mai puține calorii decât în timpul iernii, spre exemplu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nutriționiștii recomandă astfel să consumăm cât mai multe legume. Putem să adăugăm și fructe în meniul zilnic, dar nu foarte multe, și să le consumăm în starea lor solidă, nu stoarse. Le mâncăm așa cum se găsesc ele în natură deoarece atunci când le stoarcem, eliminăm fibrele și concentrăm în acel suc toate zaharurile, ce vor fi rapid absorbite de organism. De asemenea, e foarte important să bem apă, astfel încât să nu ajungem să simțim senzația de sete și să fim tentați să bem sucuri acidulate și cu foarte mult zahăr.

Suc de fructe versus fructe proaspete, tăiate în felii?

Putem bea și sucuri de fructe, dar asta depinde foarte mult de ce probleme avem cu greutatea. Dacă bem, e foarte important să nu le strecurăm. E important ca sucul să conțină și pulpa de fruct, mai exact fibrele. Fructele sunt dulciurile pe care ni le oferă natura. De aceea, e bine să le tratăm ca pe un desert, nu ca pe o masă în sine.

Mineralele și vitaminele sunt esențiale pentru sănătate. Vara, în special, e foarte important să consumăm suficient potasiu, magneziu, fosfor, sodiu. De asemenea, dacă în zilele caniculare de vară simțim că nu avem energie, această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante, special gândite pentru a ne oferi vitalitate. Este important să le alegem însă întotdeauna pe cele recomandate de nutriționiști, care s-au dovedit a fi eficiente, dar care nu conțin zahăr și diferiți compuși chimici.

Ar trebui să bem mai multă apă, să ne hidratăm mai bine în lunile caniculare? Sau ar trebui să bem aceeași cantitate de apă indiferent de anotimp?

În timpul verii, trebuie să bem mai multă apă decât în restul timpului. Insist: apă, nu alți înlocuitori! De ce e esențial să avem organismul mereu hidratat? Altfel există șansa ca corpul să ne trimită semnale greșite și să confundăm senzația de sete cu cea de foame. În trecut, doar oamenii în vârstă se confruntau cu acest tip de problemă, dar în zilele noastre ea apare din ce în ce mai des și la oamenii tineri. Așadar, dacă simțim o senzație ciudată și bruscă de foame, trebuie să încercăm să bem un pahar de apă.

Dacă apoi senzația de foame dispare, înseamnă ca de fapt ne era sete. Pentru unii oameni este greu să mențină un regim alimentar sănătos în perioada vacanței.

În vacanță putem mânca multe legume, pește și carne albă. Acestea sunt variante perfecte pentru a mânca foarte bine fără să facem greșeli. Atunci când vrem să trișăm, să mâncăm un desert, trebuie neapărat să mâncăm și fibre înainte. Să nu înlocuim mâncarea adevărată cu desertul.

Articole asemănătoare

Back to top button