fbpx

Cazurile de corupție la nivel înalt vor fi investigate de Procuratura Anticorupție

Paramentul va examina inițiativa legislativă care prevede delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. La ședința de astăzi, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat coraportul pentru acest PROIECT de lege.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autorii proiectului propun ca funcția de investigare penală pentru corupția la nivel înalt să fie exercitată de Procuratura Anticorupție. Totodată, Centrul Național Anticorupție va investiga cazurile de corupție sistemică, iar corupția mică va fi investigată de organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne.

Mai exact, Procuratura Anticorupție va exercita urmărirea penală în cazurile săvârșite de Președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați CNA, conducerea SIS și ofițerii de informații și securitate.

Proiectul de lege, elaborat de un grup de lucru, creat pe platforma Ministerului Justiției, asigură implementarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu Fondul Monetar Internațional.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea de corupție, o instanța specializată care să investigheze cazurile de corupție mare, inclusiv din sistemul justiției. Într-un discurs susținut în fața deputaților, șefa statului a reiterat că aleșii poporului, orice orientare politică ar avea, trebuie să pună în prim-plan interesele țării și nu ale celor care vor să „facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac”.

Șefa statului a subliniat că autoritățile depun eforturi pentru a schimba lucrurile spre bine și pentru a construi o viață mai bună pentru cetățenii săi. „Putem reușit toate acestea doar dacă vom avea o justiție care să aibă grijă de respectarea legii”, însă există judecători și procurori corupți care se opun din răsputeri curățării justiției, a spus ea.

Președinta a apreciat că corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol al Republicii Moldova.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie atenți la informațiile pe care le aud și să aibă încredere doar în informații oficiale, distribuite de instituțiile publice și nu în criminali. Totodată, ea a cerut instituțiilor statului să lupte cu propaganda care intoxică oamenii și să asigure informarea corectă clară și la timp a cetățenilor. „Trebuie să ne apărăm mai bine de propaganda rusă și de dezinformare”, a spus președinta.

Șefa statului consideră că instituțiile publice au arătat că știu să protejeze interesele țării și a cerut guvernului Recean „să acționeze ferm pentru a opri orice tentativă de destabilizare a țării”.

Totodată, Maia Sandu a făcut un apel către toate formațiunile politice să pună aderarea europeană înaintea intereselor „înguste” și să susțină această cale „necondiționat”. Totodată, Maia Sandu a reiterat că Partidul Șor are misiunea să organizeze destabilizări și să dea jos prin „violențe” guvernarea aleasă în mod democratic.

Articole asemănătoare

Back to top button