fbpx

Cât rezistă carnea crudă în frigider? După cât timp nu mai este bine să o consumi, de fapt

Odată cu sosirea zilelor lungi de iarnă, am putea spune că am scăpat de probleme când vine vorba despre depozitarea corectă a alimentelor. Realitatea este, din păcate, cu totul alta. Este important să știi cât rezistă carnea crudă în frigider, de fapt, chiar și pe timp de iarnă. Așa că, hai să aflăm împreună și să descoperim și micile trucuri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cum să depozităm în siguranță carnea crudă

Dacă te întrebi cât timp poți păstra friptura în frigider sau dacă conserva de ton din dulap mai este suficient de bună pentru caserolă, îți oferim noi informații. De la congelator și frigider până la conservele din dulap, îți propunem câteva reguli pentru păstrarea în siguranță a cărnii de vită, porc, pasăre și pește.

Trebuie să recunoaștem că frigiderul este un miracol al zilelor noastre. Acesta ne permite să păstrăm în siguranță alimentele perisabile pentru perioade mai lungi de timp decât ne permite temperatura camerei. Dar, cu toate astea există o limită la cât timp pot fi refrigerate proteinele crude înainte de a fi gătite. Iată un ghid care vă ajută să știți cât rezistă carnea crudă în frigider, de fapt:

Sfaturi practice pentru gospodine

Pentru carnea de pasăre crudă, carnea tocată și alte bucăți de carne tocată, gătiți-le în termen de două zile. Bucățile mai mari, cum ar fi fripturile, mușchiulețul și cotletele, acestea pot fi păstrate ceva mai mult timp, dar trebuie folosite în termen de cinci zile. Dacă nu aveți timp să gătiți carnea la sfârșitul acestor perioade de timp, pur și simplu congelați-le, deoarece congelarea va opri orice creștere a bacteriilor.

În cazul în care carnea a fost congelată anterior, aceste termene intră în vigoare după ce carnea este complet decongelată, astfel încât, dacă un curcan întreg are nevoie de trei zile pentru a se decongela, ar trebui să îl gătiți în cele două zile după ce s-a decongelat complet.

Cele mai bune practici pentru depozitarea cărnii

Oricare ar fi carnea, vită, pui, porc sau pește, nu există nicio îndoială în privința modului de păstrare. Puteți păstra în siguranță alimentele cel mai mult timp în congelator. Acest lucru se datorează faptului că puteți congela în siguranță carnea pe termen nelimitat.

Conform specialiștilor privind congelarea și siguranța alimentelor, congelarea acestor alimente la -18°C inactivează microbii. Vorbim aici de bacteriile, drojdiile și mucegaiul. În același timp, încetinește activitatea enzimatică, adică toate lucrurile care pot face ca alimentele să se strice.

Vestea bună este că nu este nevoie de un aparat de sigilare în vid sofisticat pentru a congela carnea în siguranță. Cu toate acestea, sigilarea umezelii cu siguranță ajută la menținerea gustului proaspăt al acestor alimente pentru mai mult timp atunci când le decongelați și le gătiți în cele din urmă.

Așadar, deși puteți depozita în siguranță aceste alimente în ambalajul lor original, specialiștii recomandă să adăugați încă un strat de folie de plastic sau folie de aluminiu înainte de a vă pune carnea la congelat. Acest strat suplimentar va ajuta la păstrarea umidității și va menține gustul proaspăt al acestor alimente. Congelarea cărnurilor atunci când sunt cât mai proaspete ajută, de asemenea, la păstrarea gustului și a nutrienților.

Puteți chiar să recongelați în siguranță carnea decongelată pe care nu ajungeți să o gătiți. Acest lucru presupune că le-ați decongelat în mod corespunzător pentru început. Totuși, conform specialiștilor, nu recongelați alimentele lăsate în afara frigiderului pentru mai mult de două ore sau o oră la temperaturi de peste 32°C. Vă prezentăm în cele ce urmează și câteva instrucțiuni de depozitare la congelator:

Cât rezistă carnea crudă în frigider, de fapt?

În ce ce urmează încercăm să răspundem la întrebarea „Cât rezistă carnea crudă în frigider?”, dar și la întrebarea cât timp este „prea mult timp” până când carnea congelată nu va mai fi atât de gustoasă? Trecem în revistă modul de congelare la fiecare tip de carne. Așadar, vorbim de carnea de vacă, cea de pui, și de porc.

1. Cât rezistă carnea de vită

În ceea ce privește majoritatea bucăților de carne de vită nepreparate, le puteți congela timp de câteva luni fără a sacrifica calitatea. Potrivit specialiștilor, puteți păstra bucățile, cum ar fi fripturile, congelate între 4 și 12 luni, iar carnea crudă între 6 și 12 luni. Carnea de vită tocată ar trebui să fie congelată pentru cel mult trei-patru luni.

Odată gătită, puteți, de asemenea, să congelați în siguranță acele resturi de carne de vită. Specialiștii recomandă să le păstrați congelate doar pentru aproximativ două-trei luni. Din nou, aceasta este pur și simplu o chestiune de calitate. Carnea poate fi păstrată mai mult timp în congelator decât susțin aceste orientări. Dar, în acel moment, s-ar putea să începeți să sacrificați calitatea.

Cea mai mare parte a cărnii nefierte, indiferent de felul în care este tăiată, poate fi păstrată în frigider timp de trei până la cinci zile. Dar există cu siguranță excepții. Carnea tocată și organele comestibile, cum ar fi ficatul și rinichii, trebuie păstrate în frigider doar una-două zile. Resturile care conțin carne gătită nu trebuie păstrate mai mult de trei-patru zile înainte de a fi aruncate.

2. Cât rezistă carnea de pasăre

Dacă doriți să congelați un pui sau un curcan întreg, vestea bună este că păsările de curte congelate se pot păstra până la un an fără a sacrifica prea multă calitate. Specialiștii spun că părțile de pui, cum ar fi coapsele, pieptul sau aripile, se păstrează bine până la nouă luni, dar măruntaiele nu trebuie păstrate mai mult de trei-patru luni. Puiul măcinat ar trebui, probabil, să fie păstrat, de asemenea, nu mai mult de trei-patru luni.

Păsările de curte crude, fie că sunt întregi, fie că sunt părți, cum ar fi pieptul sau coapsele, fie că sunt măruntaie sau carne măcinată, pot fi păstrate în frigider doar una-două zile. Dar, odată gătită, aveți parte de o mică prelungire. Recomandarea este că puteți păstra păsările de curte gătite în frigider timp de trei până la patru zile.

3. Cât rezistă carnea de porc

Pentru carnea de porc nefiartă, recomandările pentru congelare sunt similare cu cele pentru carnea de vită. Fripturile pot fi păstrate la congelator între 4 și 12 luni. Cotletele pot fi păstrate în congelator între patru și șase luni.

Pentru bucățile de carne de porc gătite, specialiștii recomandă să le păstrați congelate doar două-trei luni pentru a maximiza calitatea. Când vine vorba de carnea de porc afumată și procesată, cum ar fi șunca, hot dog, șuncă și carne de prânz, se recomandă să congelați aceste alimente doar pentru una sau două luni.

Carnea de porc proaspătă, nefiartă, poate fi păstrată la frigider aproximativ la fel de mult ca și celelalte tipuri de carne. Și anume, trei până la cinci zile. Asta indiferent dacă este vorba de o friptură sau de cotlete de porc. Carnea de porc crudă tocată trebuie, de asemenea, păstrată în frigider doar una-două zile. Odată gătite, mâncărurile din carne de porc ar trebui păstrate timp de două-trei zile în frigider înainte de a fi aruncate.

Orientările sunt diferite pentru produsele din carne de porc procesate. Ambalajele nedeschise de hot-dog și de carne pentru prânz pot fi păstrate timp de două săptămâni. Odată ce aceste pachete sunt deschise, păstrați hot-dog-urile doar o săptămână, iar carnea pentru prânz între trei și cinci zile.

Păstrați slănina doar timp de șapte zile. Același lucru este valabil și pentru o șuncă întreagă, gătită. Dar pentru o jumătate de șuncă, o puteți păstra la frigider între trei și cinci zile. Feliile de șuncă pot fi păstrate în frigider timp de trei până la patru zile.

Articole asemănătoare

Back to top button