Care este originea salutului „Hristos a înviat!” și cât timp se folosește
„Hristos a înviat!” este salutul creștinilor, folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile. Răspunsul este „Adevărat a înviat!” Originea acestui salut este momentul când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos și au găsit mormântul gol, iar un înger le-a spus să nu-l mai caute pe cel viu între cei morți, scrie Digi24.
„Hristos a înviat” surprinde o realitate consumată în anul 33, când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul „Hristos a înviat” e unul firesc”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Înăltarea Domnului cade totdeauna în Joia săptămânii a șasea dupa Paști, adică la 40 de zile după Înviere. Până în acel moment se folosește salutul „Hristos a înviat!”, cu răspunsul „Adevărat a înviat!”
Înălțarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, notează crestinortodox.ro.
La zece zile de la Înălțare se sărbătoresc Rusaliile. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, mai este numită și Duminica Cincizecimii, pentru că acest eveniment a avut loc la 50 de zile de la Învierea lui Hristos.
De la Înălțare la Rusalii, se folosește salutul „Hristos S-a Înălțat!”, urmat de răspunsul „Adevărat S-a Înălțat!”.