fbpx

Borrell: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, transmite caleaeuropeană.ro. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un discursul susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile ale UE.

„Considerăm că agenda noastră de securitate și apărare, pe de o parte, și cooperarea cu partenerii, pe de altă parte, se consolidează reciproc”.“Cum traducem acest principiu în practică? Ce poate oferi Uniunea Europeană? Ce și cum?”, a menționat Borrell.

Șeful diplomației europene a spus că povestea securității și apărării Uniunii Europene a început acum 20 de ani, când UE a desfășurat primele operațiuni militare în Balcanii de Vest și apoi în Africa.

“Au două decenii de angajament, desfășurând peste 40 de misiuni pe toate continentele, până la cele mai recente misiuni pentru Ucraina, cu siguranță, dar și pentru Armenia și Niger. Dorim, de asemenea, să aplicăm mai sistematic modelul “instruiește și echipează” – nu doar “instruiește” – la misiunile noastre civile. Această abordare a dat deja rezultate bune în Niger și Somalia. În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride“, a adăugat Borrell.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău.

Articole asemănătoare

Back to top button