fbpx

BNS: Rata șomajului la tineri este mai înaltă față de media pe republică

Rata șomajului în rândul tinerilor a fost mai mare în comparație cu alte grupe de vârstă sau media la nivel de republică, arată datele Biroului Național de Statistică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, în anul 2023, rata șomajului la tinerii din grupa de vârstă 15-34 ani a fost de 6,0%, la tinerii în vârstă de 15-24 ani, respectiv, 11,5% și în grupa celor de 15-29 ani – 7,5%, în timp ce media pe țară a constituit 4,6%. În șomaj de lungă durată (12 luni și mai mult) s-au aflat 6,7% din totalul șomerilor de 15-34 ani.

Printre tinerii șomeri în vârstă de 15-34 ani mai mult de jumătate erau bărbați (50,1%) și peste 57% – din mediul urban.

Un nivel de instruire scăzut și mediu determină o rată a șomajului mai mare

În funcție de nivelul de instruire absolvit, rata șomajului a înregistrat valori mai ridicate în rândul tinerilor cu nivel de instruire scăzut – 7,0%, urmați de tinerii șomeri cu nivel mediu – 6,3% și cei cu nivel de instruire superior – 5,0%.

Doi din cinci tineri în afara forței de muncă sunt elevi sau studenți și fiecare al patrulea tânăr este persoană care îngrijește de familie

Circa 59% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani erau inactivi din punct de vedere economic. În rândul acestora au predominat elevii și studenții (45,4%). În afară de elevi și studenți, o categorie importantă au format-o persoanele care îngrijesc de familie (persoanele casnice) (23,9%). Majoritatea persoanelor casnice au reprezentat-o femeile (97,4%).

Altă categorie din rândul inactivilor au constituit-o persoanele (declarate de gospodării) ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru pentru o perioadă mai mică de un an (10,6%), ponderea celor din urmă fiind în descreștere față de 2022 (respectiv 11,7%).

În rândul altor persoane inactive s-au mai regăsit persoanele care nu lucrează și nu caută un loc de muncă în Moldova, deoarece deja au un loc de muncă peste hotare, sau care planifică să lucreze peste hotare (10,4% comparativ cu 11,9% în 2022).

Articole asemănătoare

Back to top button