fbpx

Bloomberg: Moldova se îngrijorează că, pe fundalul Ucrainei, va fi uitată, în procesul de aderare la UE

Cu toți ochii ațintiți asupra Ucrainei, în timp ce depune efort pentru a trece peste prima etapă în procesului de aderare la UE, Moldova, aflată în vecinătate, se îngrijorează că propriul efort ar putea fi uitat, scrie Bloomberg cu referire la declarațiile prim-ministrei, Natalia Gavrilița. „Este foarte important pentru noi să nu fim uitați, lăsați în urmă sau să devenim o zonă gri”, a declarat aceasta.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Amplasată între Ucraina și România la granița de est a UE, cea mai săracă națiune a Europei s-a luptat de la obținerea independenței în 1991. A suferit de pe urma corupției rampante, schimbări politice între Moscova și Occident și un conflict înghețat în Transnistria separatistă, unde prezența trupelor rusești prezintă un risc de escaladare din cauza războiului de alături, se arată în articolul citat de UNIMEDIA.

Potrivit sursei citate, reiterând mesajul că moldovenii sunt gata să se ancoreze într-un viitor european, chiar înainte ca Vladimir Putin să-și invadeze vecinul, premierul Natalia Gavriliță a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a accentua efortul depus. Ea a spus că țara fără ieșire la mare de 2,6 milioane continuă să își consolideze instituțiile și să întărească statul de drept, cerințe cheie pentru a fi considerată candidată la UE. Dar, în condițiile în care economia se luptă și este la cheremul aprovizionării cu gaze rusești care traversează Transnistria, ea a spus că există doar o fereastră îngustă de acțiune pentru a evalua cererea de intrare a Moldovei, pe care a depus-o pe 3 martie.

„A venit timpul”, a spus Gavrilița într-un interviu de marți, scrie Bloombeerg. „Este foarte important pentru noi să nu fim uitați, lăsați în urmă sau să devenim o zonă gri. Poporul Moldovei a votat masiv pentru integrarea europeană cu ceva timp înainte de începerea războiului.”

În 2018, UE a suspendat ajutorul pentru Moldova, epuizat de un carusel aparent perpetuu de angajamente nerespectate de reformă și scandaluri spectaculoase de spălare a banilor. Un an mai târziu, un guvern condus de prim-ministra, în prezent președinta, Maia Sandu a venit la putere, angajându-se să îmbunătățească guvernarea, să curețe întreprinderile de stat care diminuează veniturile și să revizuiască o justiție politizată cronic.

Aceste eforturi au fost înlăturate de îndepărtarea ei temporară, urmată de Covid-19, creșterea prețurilor gazelor naturale și acum costurile războiului din Ucraina, inclusiv nevoia de a sprijini zeci de mii de refugiați. Economia este zguduită, inflația accelerând până la un nivel record de 27% față de un an mai devreme, în aprilie, în timp ce creșterea este de așteptat să stagneze în acest an, după o revenire de 14% în 2021.

În timp ce tensiunile au izbucnit și în Transnistria, o fâșie de pământ care reprezintă 12% din teritoriul Moldovei, preocuparea pe termen scurt de a fi târât în ​​războiul din Ucraina este „puțin mai mică acum” decât la începutul invaziei lui Putin, a spus Gavrilița.

Totuși, conducerea Republicii Moldova este „preocupată de ce înseamnă pentru regiunea noastră și pentru stabilitatea regiunii noastre”, a spus ea. În timp ce Republica Moldova va păstra statutul său neutru militar, Gavrilița a spus că nu exclude investițiile în apărare.

„În lumina riscurilor tot mai mari, trebuie să fim mai bine pregătiți să ne apărăm”, a spus ea.

Gavrilita a cerut și ajutorul altor țări. Moldova are nevoie de cel puțin 400 de milioane de euro (428 de milioane de dolari) sub formă de granturi pentru a-și menține sustenabilitatea datoriei și moneda în frâu. În timp ce UE a promis 53 de milioane de euro, iar Moldova este în discuții cu Germania, Franța și alții pentru mai multe, există încă o cale către obiectiv.

„Se pare că vom primi un sprijin suplimentar prin granturi, dar acest lucru nu este suficient”, a spus ea, se arată în încheierea articolului realizat de Bloomberg.

Republica Moldova a depus pe 3 martie cererea de aderare la UE, în aceeași zi cu Georgia, după ce o cerere similară a fost depusă pe 28 februarie de Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button