fbpx

Biroul Naţional de Statistică: Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii. Ce salariu ridică lunar

Femeile din Republica Moldova au câștigat anult trecut, în medie, cu 13,6 % mai puțin decât bărbații, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS). Astfel, în 2021, salariul mediu lunar a constituit în cazul femeilor puţin peste 8.300 de lei, iar a bărbaţilor aproape 9.600 – adică cu o diferenţă de aproape 1.300 de lei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, datele BNS arată că șomajul afectează într-o măsură mai mare bărbații decât femeile. Rata șomajului în anul 2021, la nivel de țară, a înregistrat  3,8% în rândul bărbaților și de 2,5% în rândul femeilor. În funcție de vârstă, cea mai înaltă rată a șomajului, atât la bărbați (9,0%), cât și la femei (9,6%), a fost înregistrată la tinerii de 15-24 ani.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova sunt mai multe femei decât bărbaţi, mai exact la 100 de moldovence le revin 91 de bărbaţi. Datele mai arată că femeile trăiesc în medie cu aproape 8 ani mai mult decât bărbații. Speranţa de viaţă în anul 2021 a constituit 73 de ani pentru femei şi 65,2 ani în cazul bărbaţilor. Această diferență este cauzată de nivelul mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor.

Raportul mai arată că femeile aleg să îşi formeze o familie mai devreme.  Astfel, ele fac nuntă în medie la aproape 26 de ani, iar reprezentanţii sexului puternic la 29 de ani. Căsătoriile până la vârsta de 20 de ani în rândul femeilor sunt frecvente în mediul rural şi le revine o rată de 10,8 la sută din numărul total, faţă de 3,7% – înregistrate în oraşe. Din totalul căsătoriilor din 2021, cele încheiate de persoanele celibatare au reprezentat 78,9% pentru bărbaţi şi 77,6% pentru femei.

Articole asemănătoare

Back to top button