fbpx

Banca centrală a Elveției a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani în 2022

Banca Națională a Elveției a raportat luni pierderi de 132 de miliarde de franci elvețieni (143 de miliarde de dolari) pentru anul financiar 2022, potrivit cifrelor preliminare, informează CNBC, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceasta reprezintă cea mai mare pierdere din istoria de 116 ani a băncii centrale și este egală cu 18% din PIB-ul de 744,5 miliarde de franci elvețieni al țării.

Recordul precedent era de 23 de miliarde de franci elvețieni (25 de miliarde de dolari) și a fost înregistrat în 2015. Pierderea prognozată pentru anul 2022 este puțin mai mare decât întreg PIB-ul anual al Marocului, potrivit Reuters.

În consecință, banca nu va face plățile obișnuite către guvernul elvețian și statele membre, plățile către acționarii săi urmând să fie și ele afectate. În 2021, banca raportase un profit de 26 de miliarde de franci.

Din iunie 2022, francul elvețian se tranzacționează la o valoare mai mare decât euro, un nivel pe care l-a atins pentru foarte scurt timp în 2015.

Elveția a încercat mereu să țină în frâu puterea francului din cauza economiei sale bazată în mare parte pe exporturi, cu toate că analiștii susțin că afacerile elvețiene au rămas competitive în ciuda valorii în creștere a francului datorită inflației din zona euro.

Banca centrală din Elveția a majorat dobânzile în decembrie, aceasta fiind a treia majorare din 2022. Măsura a fost adoptată pentru combaterea inflației de 3% care este cu mult sub rata zonei euro de peste 10%.

Articole asemănătoare

Back to top button