fbpx

Avocatul Poporului, despre cazul militarilor bătuți la Brigada nr. 2: „A fost dispus arestul agresorului”

După ce astăzi, pe rețelele de socializare, au fost publicate fotografii în care apare un soldat al Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare”, cu mai multe semne și vânătăi pe corp, Avocatul Poporului s-a sesizat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Instituția a dispus verificarea cazului de către angajații Direcției prevenirea torturii, care au întreprins o vizită de documentare în unitatea militară. Alegațiile cu privire la maltratare cu cruzime s-au adeverit. În seara de 1 iunie curent, militarul (subofițer C., a.n.1998) a agresat fizic trei militari, aplicându-le mai multe lovituri în regiunea spatelui, a membrelor inferioare, cu obiecte contendente dure, în cantina și uscătoria unității.

Leziunile au fost identificate abia pe 3 iunie, atunci când militarii-victime au raportat Comandantului de subunitate. Astfel, a fost inițiată o anchetă de serviciu, în comun cu Inspectoratul militar al Ministerului Apărării al Moldovei. La fel, procuratura Chișinău a fost informată despre faptele depistate. Suspectul a recunoscut fapta, iar, prin ordinul șefului de brigadă, a fost dispus arestul agresorului.

Victimele au fost duse la Spitalul clinic militar din Chișinău în vederea examinării medicale. Aceștia au confirmat alegațiile de maltratare, invocând lipsa mecanismelor de protecție în situațiile respective. Prin demersul procurorului competent, acestea urmează a fi examinate de medicul-legist.

Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea cu privire la relele tratamente în unitățile militare și îndeamnă actorii responsabili să reacționeze eficient și prompt, în special în scopul protecției victimelor și altor militari în termen. La fel, Avocatul Poporului a dispus intensificarea vizitelor preventive în unitățile militare”, se arată într-un comunicat.

Amintim că, pe acest caz, procuratura capitalei s-a autosesizat și a inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanţele producerii incidentului și depistarea persoanelor implicate. Informația a fost precizată de către ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Articole asemănătoare

Back to top button