fbpx

analiză | R. Moldova asigură cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. În 2023 va ajunge la 12.450 de lei

Salariul minim pe economie în Republica Moldova a fost majorat pentru a-i proteja pe salariații cu venituri reduse, care ani la rând au fost cei mai prost plătiți. Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, salariul minim pe economie în 2023 a ajuns la 4000 de lei, în creștere față de 3500 de lei în 2022 și 2935 de lei în 2021. Această creștere a salariului minim a avut loc chiar și în perioadele de criză.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În trecut, mulți salariați cu venituri sub salariul mediu pe economie nu beneficiau de protecția salariului minim. De exemplu, în 2010, salariul minim era de 1100 de lei, dar aproximativ 10% dintre salariați primeau doar aproximativ 600 de lei, sub nivelul salariului minim pe economie. Situația s-a îmbunătățit în ultimii ani, iar acum toți salariații cu venituri reduse sunt protejați de salariul minim.

În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este cel mai mic din Europa, înregistrând o valoare de 205 de euro. În comparație, în Bulgaria salariul minim este de 399 de euro, în România de 606 euro, iar în Germania de 1987 de euro. Cu toate acestea, Veaceslav Ioniță estimează că în următorii cinci ani decalajul dintre Republica Moldova și Bulgaria, care are cel mai mic salariu minim în Europa, se va reduce.

Analistul economic prognozează că în 2023 salariul mediu pe economie va ajunge la 12450 de lei, în creștere față de 2022. În ultimii doi ani, salariile au înregistrat scăderi din cauza crizei economice, dar se preconizează că în 2023 salariul real va crește cu 7,5%. Cu toate acestea, salariul real în Republica Moldova nu va atinge încă nivelul înregistrat în 2020. Este estimat că nivelul din 2020 va fi atins în 2024.

Expertul menționează și situația salariilor din regiunea separatistă transnistreană, unde salariile sunt mai mici decât în restul Republicii Moldova, deși puterea reală de cumpărare a rublei transnistrene este mai mare decât a leului moldovenesc. Autoritățile autoproclamate de la Tiraspol mențin artificial cursul valutar din 2016, ceea ce afectează prețurile și salariile în regiune, se arată în analiză.

Articole asemănătoare

Back to top button