fbpx

Agenții economici care au protestat cu carne crudă la Cahul rămân în continuare fără certificate veterinare. ANSA: „Carnea n-a fost supusă procesului tehnologic deplin”

După ce ieri mai mulți agenți economici din Cahul au protestat aruncând pe jos bucăți de carne de porc, în semn de nemulțumire față de Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor (DRSA), care nu le oferă certificate pentru a-și putea vinde produsele la piață, ANSA a venit cu o reacție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat de presă emis de instituție se menționează că antreprenorii care au protestat, de fapt, nu se supun unor reguli stricte privind păstrarea produselor din carne, fapt ce servește drept motiv pentru a nu elibera certificatele veterinare.

„Luând în considerare situația epizootică nefavorabilă la Pesta Porcină Africană în Republica Moldova, recomandările Organizației Mondiale pentru sănătatea animalelor, legislația națională din domeniul sanitar-veterinar și Ordinul ANSA nr. 294/2016, toată carnea de porcină destinată consumului uman trebuie să provină din abatoare sau puncte de sacrificare autorizate sanitar-veterinar.

Procesul tehnologic de sacrificare a porcinelor prevede mai multe etape inclusiv prerăcirea și depozitarea în stare refrigerată a carcaselor – cerință obligatorie privind siguranța alimentelor. Având în vedere aceste cerințe, medicul veterinar de la abatoarele ÎI. Noroc-Crețu și G.Ț. Zgîrcibabă Ștefan nu este în drept să elibereze certificate sanitar-veterinare pentru carnea care n-a fost supusă procesului tehnologic deplin, fapt ce a nemulțumit agenții economici”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

De cealaltă parte, locuitorii din Cahul susțin că tergiversarea procesului de eliberare a documentelor se întâmplă de mai bine de jumătate de an, de când a fost schimbată conducerea DRSA. Noul șef ar fi emis alte legi care defavorizează agenții economici, iar veterinarul nu își execută munca așa cum trebuie.

Articole asemănătoare

Back to top button