fbpx

Aderarea Ucrainei la UE: Oficialii europeni anunţă că nu există scurtături

Speranţele Ucrainei de a adera rapid la UE sunt respinse, înaintea unei reuniuni istorice la Kiev. Vineri are loc un summit UE-Ucraina, iar înalţi oficiali au început să sosească în capitala ucraineană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înaintea reuniunii, prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat că Ucraina şi-a stabilit ceea ce el a numit un „obiectiv ambiţios” de a adera la UE în doi ani. Însă un grup de state membre a avertizat că ar trebui să i se spună Kievului că acest lucru nu va fi posibil, scrie Mediafax.

În iunie anul trecut, Ucraina a obţinut statutul de candidat la UE cu o viteză record. Totuşi, aderarea nu se va produce la fel de repede.

„Nu de asta are nevoie Ucraina”, a declarat un diplomat UE, potrivit BBC.

Un alt diplomat a vorbit despre presiuni, venite din partea unor ţări precum Polonia, pentru a accelera procesul.

Un proiect de declaraţie a UE, care urmează să fie publicat după summit, reiterează promisiunea că viitorul Ucrainei se află în cadrul UE şi recunoaşte „eforturile considerabile” depuse în ultimele luni pentru îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat şi pentru realizarea reformelor.

Însă unele surse au declarat pentru BBC că o parte din document a fost modificată deoarece era prea „orientată spre viitor”. Se pare că Franţa, Germania, Italia şi Olanda, Belgia şi Luxemburg au avertizat împotriva unui ton prea optimist.

Oficiali de rang înalt spun că viitoarea aderare a Ucrainei nu este pusă la îndoială, dar nimeni nu este dispus să precizeze un calendar exact.

„O vom face, dar nu există scurtături”, a declarat un diplomat.

O actualizare a progreselor înregistrate de Ucraina în vederea aderării este aşteptată în primăvară.

Articole asemănătoare

Back to top button