A fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud și un mare luptător pentru libertate. Azi sărbătorim Ziua internaţională Nelson Mandela
În aceeași zi a fiecărui an – 18 iulie – milioane de oameni sărbătoresc nașterea unui mare luptător pentru pace, libertate, democrație și drepturile omului – Ziua Internațională Nelson Mandela. Născut în 1918, Nelson a fost primul președinte de culoare din Africa de Sud (1994-1999).
În 2019 se împlinesc 10 ani de când Adunarea Generală ONU a decis ca această zi să fie dedicată lui Nelson Mandela, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african la cultivarea păcii şi a libertăţii.
„Rezoluţia a recunoscut valorile promovate de Nelson Mandela şi punerea sa în slujba umanităţii, în vederea soluţionării, pe de o parte a conflictelor civile şi, pe de altă parte, de îmbunătăţire a relaţiilor dintre oameni, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate. Aceasta recunoaşte, de asemenea, contribuţia liderului sud-african la lupta pentru democraţie pe plan internaţional şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume”, se menţionează pe un.org.
Acest președinte a fost pe scena politică timp de 67 de ani, punându-și viața în slujba umanității. Astfel, în această zi, oamenii din întreaga lume sunt îndemnați să acorde 67 de minute din timpul lor pentru a face ceva în folosul comunității din care fac parte.
În acest an, ONU marchează ziua printr-o şedinţă plenară informală. Totodată, voluntarii din rândul personalului ONU şi al comunităţii diplomatice pleacă pentru a fi de ajutor Centrului Culinar Comunitar Brownsville din Brooklyn, New York. Centrul oferă hrană accesibilă locuitorilor unui cartier, care este cel mai marginalizat din metropola americană.
De menționat că, în același context, în 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât extinderea scopului acestei zile, prin susţinerea condiţiilor umane în închisori, a creşterii gradului de conştientizare faţă de cei închişi care sunt o parte continuă a societăţii, precum şi aprecierea muncii personalului din închisori.
Mai mult, o dată la cinci ani, se oferă un premiu onorific ONU „Nelson Rolihlahla Mandela”, pentru un bărbat și o femeie, din diferite regiuni – un tribut adus realizărilor şi contribuţiilor remarcabile.
Nelson Mandela a fost arestat de mai multe ori, judecat pentru trădare, închis timp de 26 de ani, însă acesta a luptat alături de popor, chiar și împotriva Guvernului, a adoptat poziții extreme și a continuat lupta și pe plan extern.
Anul 1993 i-a adus recunoaşterea internaţională, prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace. A primit, de-a lungul timpului, peste 250 de distincţii şi medalii, transmite agerpres.ro.
Așadar, pe 10 mai 1994, Nelson Mandela a depus jurământul, devenind primul preşedinte de culoare al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ. Când s-a retras de pe scena politică, Mandela s-a ocupat de activităţi de binefacere pentru combaterea sărăciei şi a HIV/SIDA. A organizat primul concert mondial dintr-o serie dedicată campaniei sale anti-SIDA, denumită 46664, după vechiul număr purtat în închisoare și a creat Fundaţia „Nelson Mandela”, Fondul „Nelson Mandela pentru copilărie” şi Fundaţia „Mandela Rhodes”. Pe 5 decembrie 2013, la Johannesburg, Nelson Mandela s-a stins din viață.