fbpx

23 septembrie – echinocțiul de toamnă din 2023: Ziua devine mai scurtă

Echinocțiul de toamnă 2023: sâmbătă, 23 septembrie, a fost momentul în care noaptea a fost egală cu ziua. În perioada următoare, în emisfera nordică, perioada zilei luminată de Soare descrește și nopțile devin mai lungi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Echinocţiul de toamnă este în 23 septembrie la ora 9 şi 50 minute.

După producerea acestui fenomen astronomic, orele de lumină încep să scadă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie, când partea din zi iluminată de soare va fi cea mai scurtă şi vom avea „noaptea cea mai lungă”.

Concomitent, în emisfera sudică este echinocţiul de primăvară. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni.

Echinocțiul de toamnă – punctul autumnal
Echinocțiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.

Astfel, există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă. Denumirea populară a fenomenului astronomic este „Târ Înainte”, respectiv „Târ Înapoi” .

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Pe 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face şi trecerea în semnul zodiacal Balanţă.

Articole asemănătoare

Back to top button