fbpx

20 de cetățeni moldoveni, printre care 18 deputați, au primit interdicție de a intra în Rusia. Reacția MAEIE

(update) Potrivit surselor Europa Liberă, este vorba de 18 deputați, vicedirectorul Poliției de frontieră, Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputații vizați sunt ai partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” și este vorba despre:

Mihai Popșoi
Radu Marian
Veronica Roșca
Andrian Cheptonar
Ion Șpac
Eugenia Cojocari
Ersilia Qatrawi
Mihail Druță
Maria Pancu
Artemie Catanoi
Igor Chiriac
Ion Groza
Vasile Grădinaru
Sergiu Lazarencu
Vitalie Jacot
Ion Babici
Doina Gherman
Gheorghe Cojoc

Știrea inițială:

Federația Rusă a instituit interdicție de intrare pentru unele persoane oficiale din Republica Moldova.

Se întâmplă după ce la începutul săptămânii 45 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse și familiile lor au părăsit R. Moldova, ca urmare a unei decizii de limitare a numărului reprezentaților diplomatici ai Rusiei.

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 18 august, la Ministerul de Externe de la Moscova, unde i s-a înmânat o notă de protest, în legătură cu ceea ce Moscova numește „decizia nejustificată a Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați” ai ambasadei ruse.

În ceea ce privește decizia autorităților Federației Ruse de instituire a interdicției de intrare pentru unele persoane oficiale din Republica Moldova, MAEIE a venit cu o precizare.

Potrivit ministerului, decizia de răspuns a părții ruse este una regretabilă.

„Nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice.” – a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

Articole asemănătoare

Back to top button