fbpx

Modus operandi. Cum un fals despre expulzarea preoților din R. Moldova a fost „rostogolit” de canalele de propaganda rusă pe Telegram

Mai multe canale de Telegram de limbă rusă au scris că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, „va expulza din țară preoții moldoveni” pe motiv de „activitate de spionaj”, iar primul pe listă va fi arhiepiscopul Savva (Volkov) de Tiraspol și Dubăsari. Aceste afirmații sunt false. În realitate, arhiepiscopul Sava este cetățean al Republicii Moldova și nu poate fi expulzat, iar președinta Maia Sandu nu este autoritatea responsabilă de executarea unei astfel de măsuri. Informațiile au fost promovate pe canale de Telegram cunoscute pentru promovarea de falsuri și narațiuni ale propagandei pro-Kremlin, despre care vom vorbi în articol.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Informația a apărut pentru prima dată pe canalul КГБ МССР, la 20 decembrie 2023. În postarea intitulată „Maia Sandu va expulza din țară preoții moldoveni” se afirmă: „Conducerea Moldovei (Maia Sandu și PAS), care au declarat război Bisericii Ortodoxe canonice, a decis să meargă pe varianta bulgărească de expulzare a slujitorilor bisericii subordonați Bisericii Ortodoxe Ruse, sub pretextul de «activitate de spionaj»”. Autorul continuă prin a afirma că autoritățile moldovenești vor „să expulzeze un număr mare de slujitori ai Bisericii Ortodoxe a Moldovei, în primul rând a celor cu cetățenie rusă”, iar „prima victimă a regimului galben a fost aleasă arhiepiscopul de Tiraspol și Dubăsari Sava (Volkov), numit în fruntea eparhiei în 2010, printr-o rezoluție a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit informațiilor noastre, arhiepiscopului Sava nu va fi lăsat să tranziteze aeroportul din Chișinău și va fi «deportat» din Moldova în timpul întoarcerii sale dintr-o călătorie de peste hotare. În acest fel, eparhia de Tiraspol și Dubăsari, responsabilă de teritoriul Transnistriei, va fi decapitată”.

Sursa nu și-a probat în niciun fel afirmațiile, care în următoarele zile (22-28 decembrie) au fost distribuite pe mai multe canale de Telegram (Молдаване в России, Insider Moldova, Блокнот Молдова, Антимайдан 2.0 (молдавская версия), Молдавский эфир, Гагаузская Республика, Gagauznews și Приднестровец), postările acumulând în total peste 60.000 de afișări și peste 1000 de reacții. La „hora” dezinformării de pe Telegram s-a conectat și Aleksandr Kalinin, președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, care sprijină deschis invazia Federației Ruse în Ucraina și luptă în țara vecină de partea forțelor ruse. „Unica soluție e să acumulăm experiență de luptă și să salvăm țara”, a instigat Kalinin, cercetat penal în Republica Moldova pentru incitare la ură națională, susținere și propagarea războiului. Pentru a fi mai convingător, acesta și-a însoțit mesajul cu o rugăciune audio.

Arhiepiscopul Sava nu poate fi expulzat, iar șefa statului nu are atribuții pentru a lua astfel de măsuri

Sava Volkov, arhiepiscopul de Tiraspol și Dubăsari, eparhie subordonată Mitropoliei Moldovei (subordonată la rândul ei Patriarhiei Ruse), este cetățean al Republicii Moldova din anul 2017 – ne-a informat Președinția Republicii Moldova, ca urmare a solicitării noastre. „Conform prevederilor Constituției, cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate. Cetăţenii Republicii Moldova nu pot fi extrădaţi sau expulzaţi din ţară. Măsura expulzării se aplică doar în raport cu străinii, iar Președintele Republicii Moldova nu este autoritatea responsabilă de executarea unei astfel de măsuri”, se arată în răspunsul instituției prezidențiale. Președinția se referă la alineatul 2 al articolului 18 din Constituția Republicii Moldova, care interzice extrădarea sau expulzarea propriilor cetățeni.


Aceeași prevedere o găsim și în alineatul 2 al articolului 8 din Legea cetățeniei Republicii Moldova.

De altfel, președinta Maia Sandu a afirmat, în octombrie 2023, că „statul nu se poate băga în treaba bisericii”. „Singurul lucru pe care pot să-l spun este că eu cred că toată lumea trebuie să contribuie la obiectivul țării, deci la interesul național al țării și la interesul cetățeanului, și interesul cetățeanului astăzi este pacea, în primul rând. Pacea și integrarea europeană, pentru că în Uniunea Europeană Republica Moldova va fi protejată, va fi la adăpost, dacă pot să spun așa, și va avea această șansă să continue să se dezvolte. Și eu cred că inclusiv biserica trebuie să fie aliniată la acest obiectiv care înseamnă obiectivul de a asigura bine pentru țară și pentru oamenii săi”, a declarat șefa statului la emisiunea „Puncte de reflecție” (min. 58) de la Vocea Basarabiei. „Interesul nostru este ca societatea să nu fie divizată, să fie coeziune socială și, respectiv, cu toții, inclusiv biserica, să contribuim la menținerea păcii și să contribuim la construirea unei țări libere, în care cetățeanul se simte protejat și respectat”, a mai spus președinta.

Folosite pentru dezinformare

Telegram este una dintre rețelele de socializare preferate ale propagandei ruse, iar informațiile false despre expulzarea preoților moldoveni au fost promovate anume aici. Canalele de Telegram care au răspândit falsurile vizate obișnuiesc să publice frecvent falsuri și manipulări și au apărut în mai multe articole de fact-checking. Bunăoară, canale ca Блокнот Молдова, Гагаузская Республика sau Gagauznews au fost de multe ori vizate în articolele jurnaliștilor fact-checkeri de la Stopfals.md.

Блокнот Молдова (peste 12.100 de abonați) este canalul de Telegram al site-ului cu același nume. Publicația este cunoscută pentru răspândirea de informații false, fiind vizată în mai multe articole ale portalului Stopfals.md. Printre falsurile promovate au fost cele despre refugiați din Afganistan, falimentul antreprenorilor moldoveni în UE, laboratoare secrete și testarea armelor biologice în R. Moldova sau viruși fatali din Occident.

Молдаване в России (peste 900 de abonați) este și el un canal care promovează falsuri, distribuind frecvent postări de pe canalele cu politică editorială pro-Kremlin, precum Sputnik Moldova, KP.MD, Gagauznews sau agenția rusă de stat RIA Novosti.

Gagauznews (circa 7.600 de abonați), canalul de Telegram al site-ului cu același nume, este printre cele mai active canale de dezinformare dedicate publicului de limbă rusă din R. Moldova. Pe 26 februarie 2023, la două zile după începutul invaziei militare la scară largă a Federației Ruse în Ucraina, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat acest site pe motiv că incita „la ură și război”. Platforma însă și-a modificat adresa web (din .md în .com), continuându-și activitatea. Site-ul aparține de AO „Centrul Comunitar Anticriză”, organizație fondată de Victor Petrov, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și actualmente adjunctul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Gagauznews a promovat numeroase falsuri în ultimii ani, printre care se numără lichidarea autonomiei găgăuze, staționarea de avioane militare în R. Moldova, tăierea în jumătate a bugetului Găgăuziei și retragerea cetăţeniei moldovenilor care muncesc în Rusia.

La fel ca Молдаване в России, Молдавский эфир (circa 1.700 de abonați) promovează informații (inclusiv false) publicate de surse pro-ruse, precum KP.MD, Gagauznews, Блокнот Молдова, dar și canalul deputatului socialist Bogdan Țîrdea, printre cei mai activi promotori de falsuri.

Canalele Приднестровец (peste 74.000 de abonați) și Гагаузская Республика (circa 38.000 de abonați) răspândesc și ele falsuri și manipulări, evidențiindu-se prin susținerea războiului dus de Federația Rusă în Ucraina. Sprijină armata rusă și sus-menționatul Aleksandr Kalinin (cu circa 6.200 de abonați pe canal), care distribuie periodic falsuri în spațiul public din R. Moldova.

Cum putem combate sau diminua dezinformarea de pe Telegram?

Pentru a diminua influența și efectele propagandei ruse pe Telegram este nevoie de un complex de măsuri, consideră directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.

E o întrebare mai complexă. Aici cred că este nevoie și de intervenție pe partea legislativă. Sunt absolut convins că atâta vreme cât proprietarii canalului de Telegram, a platformei Telegram, nu oferă posibilitatea de a semnala anumite falsuri, ei trebuie să fie obligați legislativ să facă asta, și aici sper să intervină la un moment dat Comisia Europeană. Pe de altă parte, este important la nivel național să se promoveze mai mult educația mediatică și promovarea gândirii critice de către organizațiile neguvernamentale, grupurile de fact-checkeri, dar și de către jurnaliști. Or jurnaliștii sunt prima țintă a dezinformării. Dacă jurnaliștii nu se vor implica în campanii de combatere a dezinformării și nu vor informa publicul, într-o perioadă medie sau mai scurtă de timp, profesia de jurnalist riscă să dispară”, afirmă expertul media.

Potrivit acestuia, canalele de Telegram au devenit cea mai virală și mai utilizată sursă de răspândire a dezinformărilor în spațiul public moldovenesc. „Din păcate, foarte mulți oameni nu au abilități de a verifica informația înainte de a-i da crezare, tocmai de asta se folosesc cei care distribuie astfel de narațiuni pe canalele de Telegram, care devin tot mai populare în Republica Moldova”, a mai spus directorul executiv al API.

Petru Macovei consideră că și statul trebuie să contribuie proactiv la combaterea propagandei și a dezinformării.

Este în egală măsură important să existe o mai bună comunicare din partea instituțiilor publice, pentru a scădea șansele ca narațiunile de dezinformare să prindă la public. Ce înseamnă asta la modul practic? Asta înseamnă o comunicare proactivă, care să nu se rezume la comunicate de presă transmise de instituții publice, dar și comunicarea în diverse formate: text, video și altele, dar și o mai bună interacțiune dintre instituțiile publice și jurnaliști pentru ca aceștia din urmă să poată transmite informații verificate cât mai operativ posibil pe platformele unde activează, astfel încât oamenii să aibă acces la informație verificată. În lipsa acestei informații, oamenii tind să creadă mai mult în tot felul de teorii ale conspirației sau în falsuri de genul celui despre care ați amintit mai devreme, și anume că președinta Maia Sandu urmează să expulzeze din țară niște preoți”, a adăugat expertul.

Armă împotriva integrării europene a Republicii Moldova

Una dintre metodele preferate ale propagandei ruse pentru a zădărnici apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este de a discredita imaginea UE și a valorilor europene prin prezentarea blocului comunitar în calitate de promotor al degradării, dar și al desconsiderării valorilor creștine.

Sursele media și politicienii locali afiliați Moscovei sunt printre cei mai vocali emițători de astfel de mesaje, adesea manipulând, scoțând din context sau dezinformând intenționat cu privire la unele decizii sau fenomene.

Bunăoară, în decembrie 2023 mai multe persoane publice din R. Moldova, precum președinta partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, și consilierul bașcanei Găgăuziei, Mihail Vlah, au sugerat că integrarea europeană este o ameninţare pentru valorile tradiţionale ale R. Moldova. În calitate de argument, ei au evocat faptul că Biserica Catolică a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex. În realitate, Biroul Doctrinar al Vaticanului a permis binecuvântarea cuplurilor de același sex, nu și a căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Permisiunea nu este una obligatorie și nu se referă la ortodoxie. Afirmațiile au fost distribuite pe mai multe canale de Telegram pro-Kremlin.

În ianuarie 2023, după hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), care a condamnat Rusia pentru refuzul de a înregistra căsătoriile a trei cupluri de persoane de același sex, Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove și mai multe publicații au distorsionat hotărârea Înaltei Curți, afirmând că autoritățile moldovenești sunt obligate să legalizeze cuplurile minorităților sexuale. În realitate, potrivit deciziei CtEDO, statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte forme legale de recunoaștere și protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, ceea ce nu înseamnă că statele semnatare sunt obligate să legalizeze căsătoriile de același sex.

În mai 2023, oligarhul fugar Ilan Șor a declarat în mod fals că „biserica din Moldova este împărțită din cauza că regimul Sandu vrea să vândă țara Europei”, această afirmație fiind demontată de portalul de specialitate Stopfals.md.

Iar liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, a declarat în decembrie 2023 că președinta Maia Sandu a anulat acordurile prin care bisericile au fost transmise Mitropoliei Moldovei și intenționează să le transmită „românilor”. Președinția a calificat acuzațiile drept „mincinoase”, iar Ministerul Culturii a comunicat pentru Stopfals.md că nu deține informații despre vreun act legat de biserici, anulat de șefa statului.

În același timp, în spațiul public au existat și cazuri în care unii reprezentanți a Mitropoliei Moldovei au justificat agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, mai multe drepturi și libertăți fundamentale ale omului sunt văzute de ani buni de unele fețe bisericești ca acțiuni demonice, care atacă direct morala și sufletele oamenilor. Aceștia transmit periodic mesaje care instigă la încalcarea drepturilor omului, cum ar fi libertatea de a decide asupra sarcinii sau narațiuni îndreptate împotriva femeilor sau a comunității LGBTI.

De altfel, mesaje similare sunt promovate și în Georgia, țară în care narațiunile false ale propagandei pro-Kremlin sunt similare cu cele promovate în R. Moldova.

Acest articol a fost scris în cadrul proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea financiară a Ambasadei Finlandei la București.

Articole asemănătoare

Back to top button