fbpx

WSJ: SUA trimit în Ucraina sisteme sovietice de apărare antiaeriană achiziționae în secret. Ucraina ar putea crea de facto un „no fly zone”

SUA vor trimite în Ucraina sisteme sovietice de apărare aeriană pe care le-a achiziționat în secret, arată o investigație exclusivă The Wall Street Journal. De-a lungul anilor, Pentagonul a achiziționat echipament sovietic ca parte a unui program secret, iar acum astfel de arme vor ajunge în Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Echipamentul din epoca sovietică este vechi de zeci de ani și a fost obținut de SUA, astfel încât să poată examina tehnologia folosită de armata rusă.

Armele sunt familiare armatei ucrainene, care a moștenit acest tip de echipament după destrămarea Uniunii Sovietice, transmite g4media.ro.

Pentagonul a refuzat să comenteze decizia SUA de a ajunge în arsenalul său puțin cunoscut arme sovietice, decizie care vine în timp ce administrația Biden face un efort major pentru a extinde capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.

De-a lungul deceniilor, SUA au achiziționat un număr mic de sisteme sovietice de apărare antirachetă, astfel încât acestea să poată fi examinate de experții de informații americani și să poată ajuta la antrenarea forțelor americane.

Guvernul ucrainean a respins, luni, ultimatumul Rusiei de a depune armele la Mariupol.

În 1994, un avion de transport masiv de fabricație sovietică a fost observat pe aeroportul din Huntsville. Ulterior, a fost dezvăluit că avionul transporta un sistem de apărare antiaeriană S-300 pe care SUA l-au achiziționat în Belarus ca parte a unui proiect clandestin care a costat 100 de milioane de dolari, potrivit unui fost oficial implicat în misiune.

Unele dintre armele în stil sovietic au fost păstrate la Redstone, în Alabama, despre care site-ul său web notează că servește drept „centrul armatei pentru programe de rachete și proiectile”. Cel puțin o parte din ceea ce SUA au trimis în Ucraina provine de la acea bază, au spus oficialii, care au adăugat că avioanele C-17 au zburat recent pe un aerodrom din apropiere, la Huntsville, Alabama.

S-300 din Belarus nu se numără printre sistemele care sunt trimise în Ucraina, a spus un oficial american.

Proiectul de lege anual privind cheltuielile guvernamentale, adoptat recent de Congres și semnat de președintele Biden, include un limbaj care autorizează administrația să transfere armatei ucrainene și partenerilor NATO avioane, muniții, vehicule și alte echipamente care sunt fie deja peste mări, fie în stocurile existente.

Persoane din stafful senatorului Joni Ernst (Iowa), care a susținut limbajul, au spus că sistemele de apărare aeriană din epoca sovietică sunt acoperite de noua legislație. Congresul a fost informat despre decizia SUA, au mai spus oficialii citați de The Wall Street Journal.

Ucraina deține deja unele sisteme de apărare aeriană rusești, inclusiv S-300. Cu toate acestea, are nevoie de mai multe astfel de sisteme care să poată opera la distanță medie și lungă pentru a combate atacurile cu avioane și rachete ale Rusiei. Rachetele Stinger, lansate pe umăr, pe care SUA și națiunile NATO le furnizează Ucrainei, sunt eficiente doar împotriva elicopterelor și a aeronavelor care zboară jos.

SUA speră că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare va permite Ucrainei să creeze de facto un no-fly zone, deoarece SUA și aliații săi din NATO au respins apelurile Ucrainei ca alianța să formeze una. Un astfel de pas, au spus oficialii administrației Biden, ar putea duce la o confruntare directă între alianța condusă de SUA și forțele ruse, pe care americanii șii NATO sunt hotărâți să o evite.

Biden se va deplasa la Bruxelles în această săptămână pentru un summit NATO pentru a discuta despre „eforturile continue de descurajare și apărare” pentru Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au vizitat, de asemenea, blocul estic pentru a discuta despre modalitățile de consolidare a armelor defensive ale Ucrainei.

„Continuăm să lucrăm cu aliații și partenerii noștri cheie pentru a aduce în fiecare zi în Ucraina o nouă asistență, inclusiv sisteme antiaeriene de origine sovietică sau rusă și muniția necesară pentru a le folosi”, a declarat un oficial american.

Lloyd Austin a vizitat săptămâna trecută Slovacia pentru a vedea dacă țara ar trimite un S-300 din arsenalul său. Slovacia a declarat că ar face acest lucru dacă SUA i-ar furniza un înlocuitor, dar un astfel de aranjament nu a fost încă convenit.

Armele de fabricație americană, cum ar fi sistemul de apărare antiaeriană Patriot, sunt în număr limitat și necesită personal militar american sau luni de pregătire americană pentru a fi utilizate. Unități Patriot germane și olandeze sunt trimise în Slovacia ca măsură provizorie, au declarat guvernele respective.

„Am purtat discuții” cu SUA, a declarat joi ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad’ în timpul unei conferințe de presă comune cu dl. Austin. „În cazul în care va exista o situație în care vom avea un înlocuitor adecvat sau în care vom avea o capacitate garantată pentru o anumită perioadă de timp, atunci am fi dispuși să discutăm despre viitorul sistemului [S-300]”.

Articole asemănătoare

Back to top button