fbpx

video | Un copil de 15 ani a ajutat armata ucraineană să distrugă o coloană de blindate rusești

Un copil de 15 ani a ajutat armata Ucrainei să localizeze și să distrugă o coloană de blindate rusești care se îndrepta către Kiev pe care voiau să-l cucerească. S-a întâmplat la începutul invaziei, numai că soldații lui Vladimir Putin care se aflau în această coloană nu au mai ajuns în apropierea capitalei. Băiatul și-a folosit drona pentru a localiza trupele invadatoare și a comunicat poziția militarilor ucraineni care au reușit să distrugă coloana de blindate, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vara trecută, Andrii Pokrasa strânsese suficienți bani pentru a cumpăra o dronă. Copilul de 15 ani a exersat zborul în fiecare zi la casa sa de lângă Kiev.

Andrii Pokrasa: Mi-e frică de înălțime, dar ador să zbor. Îmi place să fac poze de sus.

Dar în februarie, satul lui Pokrasa s-a trezit pe linia de război a Rusiei. Tancuri rusești au fost observate în timp ce înaintau. Armata ucraineană nu știa localizarea exactă, așa că a început să caute un pilot de dronă.

Jeff Semple, corespondent Global News: Dronele sunt o unealtă război de mai mulți ani, dar Ucraina a asistat la o proliferare a acestor drone printre consumatori, care pot fi deținute și operate de aproape oricine, de aproape oriunde, oferind armatei ucrainene mii de ochi pe cer.

Taras Troiak, proprietarul unui magazin care vinde drone: Este ca o schimbare a jocului pentru lume.

Proprietarul magazinului de drone spune că atunci când Rusia a invadat, armata ucraineană nu avea nicio dronă cu rază scurtă de acțiune, așa că a lansat un apel pe Faecbook către civilii care dețineau drone pentru a ajuta la localizarea forțelor rusești. Răspunsul a fost copleșitor.

Taras Troiak: Dacă nu aveam astfel de operatori și drone care pot ajuta armata ucraineană, cred că Kievul ar fi fost deja ocupat de soldații ruși.

Mai mult de 1000 de civili au răspuns cererii de ajutor, inclusiv cel mai tânăr voluntar, Pokrasa. Rușii erau la doar câțiva kilometri depărtare, dar armata avea nevoie de coordonatele exacte. Pokrasa era singurul operator de dronă cu experiență din oraș.

Andrii Pokrasa: Eram foarte speriat, dar dacă nu îi ajutam, rușii ar fi putut ajunge aici într-o zi.

Elevul de clasa a 9-a a mers cu tatăl său pe un câmp și și-a ridicat drona deasupra autostrăzii. În scurt timp, el a reperat o coloană de vehicule blindate rusești. Tatăl său a trimis imaginile și coordonatele militarilor, iar coloana rusească a fost distrusă. Orașul lui Pokrasa a fost salvat.

Reporter: Mama este mândră?
Andrii Pokrasa: Da.

Mama lui spune că a fost o noapte albă.

Mama lui Andrii: Nu am avut cum să-i contactez, am fost atât de îngrijorată.

După asta, ea a insistat să plece în Polonia. Cu forțele ruse împinse din această regiune, familia s-a întors acasa săptămâna trecută. Armata l-a recompensat pe Pokrasa cu o dronă mai avansată. El spune cu mândrie că a câștigat mai mulți urmăritori pe TikTok, după ce a postat unele dintre videoclipurile sale.

Andrii Pokrasa: Am fost atât de fericit că i-am ajutat, dar de asemenea erau oameni în acele vehicule rusești, erau ocupanți, dar tot oameni erau. Nu știu cum să explic ce simt despre asta.

Experiența a fost una grea chiar și pentru cel mai curajos copil de 15 ani.

Articole asemănătoare

Back to top button