fbpx

video | Speculații că ucrainenii l-au capturat pe comandantul armatei „Vest” a Rusiei în Harkov. Ce arată imaginile

O înregistrare video apărută pe platformele social media a declanșat speculații că forțele ucrainene l-ar fi capturat pe general-locotenentul Andrei Sișevoi, comandantul grupului militar „Vest” al armatei ruse, scrie hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Speculațiile au apărut după ce TheLviv Journal, pagina de Twitter a unui jurnalist străin aflat în Ucraina, a publicat o înregistrăre video care prezintă mai mulți militari ruși capturați în timpul ofensivelor lansate în ultimele zile de armata ucraineană în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

Unul dintre aceștia, bărbatul care poate fi văzut chiar la finalul înregistrării și asupra căruia soldatul ucrainean care filmează se oprește timp de mai multe secunde, seamănă cu generalul Șișevoi, despre care Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, scria la sfârșitul lunii iulie că a fost numit la comanda grupului militar „Vest” ce luptă în zona de est a Ucrainei.

Administratorul paginii TheLvivJournal a revenit ulterior cu o altă postare în care afirmă că militarul este într-adevăr Șișevoi, dar că acesta s-a schimbat în uniforma unui locotenent pentru a încerca să scape nerecunoscut (el are pe umeri două stele argintii dispuse pe orizontală, însemnele unui locotenent-colonel în armata rusă).

Speculații privind capturarea generalului rus

Informația a fost preluată ulterior de mai multe ziare ucrainene, inclusiv de jurnaliștii de la The Kyiv Post, acestea notând însă că informația capturării lui Șișevoi nu a fost deocamdată confirmată oficial de ministerul Apărării sau Statul Major al Ucrainei.

Nu toți observatorii străini ai războiului din Ucraina par însă convinși, chiar dacă informația privind presupusa capturare a comandantului a fost preluată inclusiv de unii analiști și jurnaliști occidentali.

De exemplu, analistul OSINT Oliver Alexander, un colaborator al ForeignPolicy, The WashingtonPost, DerSpiegel, Reuters și a altor publicații occidentale, spune că alunița foarte distinctivă văzută pe obrazul stâng al militarului ar fi de fapt sânge sau mizerie și că fotografia este înșelătoare din cauza calității sale slabe.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat că în acest moment se fac verificări pentru a stabili dacă într-adevăr militarul capturat este comandantul grupului militar „Vest” al armatei trimise de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.

Dacă informația se confirmă, acesta ar fi cel mai înalt ofițer al armatei ruse capturat de o putere străină de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Articole asemănătoare

Back to top button