fbpx

Va trimite Putin tancurile-robot în Ucraina?

Moscova nu are suficiente tancuri pentru a face faţă ucrainenilor dotaţi cu tunuri antitanc Javelin. Iar din 2015 până în prezent au fost fabricate doar 20, conform surselor oficiale. Rusia, pe de altă parte, nu-şi poate permite să piardă niciunul pentru că rămăşiţele unui tanc distrus ar putea fi capturate de ucraineni şi transferate americanilor ce ar putea afla multe informaţii esenţiale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

T-14 Armata este un tanc de nouă generaţie, bazat pe o platformă de luptă modulară. Producătorul Uralvagonzavod a conceput tancul respectiv, fiind produse între 70 şi 100 de exemplare între anii 2015 şi 2020. Până în 2025 ar urma ca armata rusă să achiziţioneze 2.300 de exemplare. Producţia fiecărui exemplar costă 3,7 milioane de dolari, transmite Mediafax. Tancul cu rază operaţională de 500 km are o greutate de 55 tone, lumgime de 8,7 metri, lăţime de 3,5 metri, înălţime de 3,3 metri şi este protejat de blindajul reactiv explozivă de oţel 44S-SV-SH.

Este compus din trei compartimente – o cabină de echipaj în faţă, turela fără pilot din centru cu ţintire telecomandată şi compartimentul de alimentare din spate. Armamentul este compus dintr-un tun 2A82-1M de 125 mm manevrat de un sistem computerizat şi care are un încărcător automat cu 32 de proiectile, o mitralieră PKTM de 7.62 mm şi o mitralieră Kord de 12.7 mm. T-14 funcţionează cu un motor Diesel A-85-3 şi se poate deplasa cu o viteză maximă de 80-90 km/oră.

Echipajul tancului este alcătuit din şofer, tunar şi comandant, toţi aflaţi în capsula tancului. Deasupra turelei se află un catarg meteo şi un sistem de antene pentru transmisiuni prin satelit pentru navigaţie şi comunicaţii radio.

Tancul poate rezista la proiectile anti-tanc şi la cartuşele americane M829 datorită blindajului său impenetrabil.

Silueta tancului îi poate conferi camuflaj şi invizibilitate sub spectrul radar şi infraroşu, iar roţile sunt parţial acoperite de fuste de cauciuc ce reduce semnificativ temperatura acestora.

Bazându-se pe aceste caracteristici, oficialii ruşi au declarat că acest tanc robotic este cu 20 ani înaintea oricărui tanc occidental – notează sursa citată.

Un tanc T-14 ar putea fi nimicit dacă va încasa prea multe lovituri din partea rachetelor antitanc Javelin. Într-adevăr, ar putea fi nimicitor în sate şi aşezări rurale sau pe câmp, dar într-o aşezare urbană unde s-ar putea ascunde luptători ucraineni cu tunuri antitanc în blocuri de unde să-l lovească din mai multe unghiuri n-ar avea nicio şansă să se deplaseze prea mult timp.

Rusia, pe de altă parte, nu-şi poate permite să piardă niciunul pentru că rămăşiţele unui tanc distrus ar putea fi capturate de ucraineni şi transferate americanilor ce ar putea afla multe informaţii esenţiale.

Pe lângă asta, producţia unui T-14 costă 3,7 milioane de dolari, de aproximativ de 20 ori mai mult decât o rachetă antitanc Javelin, fabricată în SUA ccu doar 175.000 dolari. Nici vorbă să atace vreun stat membru NATO cu aceste tancuri.

Dacă războiul se va prelungi, cel mai probabil Rusia va scoate unul la înaintare în estul Ucrainei doar pentru a face un spectacol propagandistic şi pentru a-i intimida pe ucraineni, dar nu-l va introduce în luptă.

Tancurile T-14 urmează să fie fabricate în următorii ani ca să ajungă cel puţin la ordinul de câteva sute de exemplare, deşi la cum stă economia Rusiei din cauza sancţiunilor, e puţin probabil. Ori aşa era planificat iniţial, până când ruşii vor realiza că tancurile sunt de domeniul trecutului în epoca rachetelor antitanc care sunt foarte eficiente.

Articole asemănătoare

Back to top button