fbpx

Rușii ar fi instalat în Herson un nou guvern local, în schimb au probleme cu organizarea referendumului în regiune

Oficialii ucraineni spun că Rusia are probleme cu planurile de a organiza miercuri un referendum în regiunea Herson, ocupată de ruși, relatează CNN. Cu toate acestea, Kremlinul ar fi reușit să schimbe guvernul local, scrie hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Ucraina a declarat că Rusia intenționează să organizeze un referendum în regiune pentru a încerca să câștige sprijinul popular pentru crearea unei noi entități numită Republica Populară Herson, precum cele din Donețk și Lugansk, care au fost create cu opt ani în urmă.

Recunoașterea de către președintele rus Vladimir Putin a independenței acestor două entități în februarie a fost printre anunțurile cheie ale președintelui rus în zilele premergătoare lansării atacului său asupra Ucrainei în urmă cu două luni.

Dar marți dimineață, consilierul Ministerului de Interne ucrainean Vadym Denysenko a declarat că oficialii pro-ruși se chinuie să găsească suficienți oameni care să faciliteze un vot popular în Herson.

„Ei nici nu pot organiza nici măcar un referendum fals, așa cum au făcut în 2014 la Lugansk și Donețk, pentru că își dau seama că nu au o masa critică de oameni [care să-i susțină], chiar și doar pentru a obține o poză pentru TV”, a spus Denysenko, adăugând: „În plus, nu există oameni care să fie pregătiți să lucreze la secțiile de votare”.Nu există suficient sprijin din partea consilierilor regionali

Doi oficiali din regiune au mai spus pentru CNN că forțelor pro-ruse le este greu să organizeze referendumul.

Yurii Sobolevskyi, un șef adjunct al consiliului regional Herson, a declarat pentru CNN că atunci când au avut loc scrutinurile la Donețk și Lugansk în 2014 și la referendumul de independență al Crimeei din același an, mulți oficiali locali au susținut inițiativa pro-rusă.

„Acest lucru a simplificat foarte mult sarcina de a organiza un referendum și de a absorbi teritoriile [deci au intrat sub influența Rusiei]. Nu este așa aici”, a spus el.

Un alt oficial local a spus că lipsa de sprijin în rândul consilierilor regionali a împiedicat pregătirea listelor de alegători eligibili și tipărirea buletinelor de vot, dar a admis că un vot ar putea avea loc la un moment dat.

„Teoretic vor fi capabili să îl țină, dar va dura timp să se pregătească”, a spus Hlan Serhii, un deputat al consiliului orașului Herson.

Un nou guvern local în Herson

Administratorul ucrainean al regiunii a spus că forțele ruse au instalat un nou guvern local.

Hennadii Lahuta, administratorul regional Herson, a făcut anunțul într-un videoclip postat pe conturile sale de socializare. Instalarea noului guvern a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce forțele ruse au preluat controlul asupra clădirii Consiliului orașului Herson, înlăturând guvernul ales și înlocuindu-i securitatea cu trupe militare ruse.

Potrivit lui Lahuta, marți a avut loc o întâlnire la clădirea Consiliului orașului Herson, „pentru a instala așa-zisul „primar al administrației regionale Herson”, Volodimir Saldo și „șeful administrației orașului Herson”, Oleksandr Kobets.

Saldo, un fost primar al orașului Herson, a fost acuzat în trecut că a cooperat cu KGB-ul rus, dar nu a fost niciodată condamnat. Conform legii marțiale, Consiliul Național de Securitate și Apărare a Ucrainei a interzis partidul său, Blocul Volodimor Saldo, pentru presupusele sale legături cu Rusia.

CNN l-a contactat Saldo pentru comentarii, dar a răspuns. CNN nu l-a putut contacta nici oe Kobets pentru comentarii.

Noul guvern instalat de ruși la Herson reflectă o acțiune similară în Melitopol, un alt oraș ocupat de ruși din sudul Ucrainei. În acel oraș, bărbați înarmați l-au arestat pe primarul ales în timp ce trupele ruse și-au instalat propriul primar, care a decis să fie difuzate canalele de televiziune ruse.

Articole asemănătoare

Back to top button