fbpx

opinie | Vestul nu a crezut că Ucraina va rezista mai mult de o săptămână în fața Rusiei, de aceea nu a trimis arme înainte de 24 februarie

Occidentul nu a crezut că Ucraina va rezista mai mult de o săptămână în fața armatei rusești, considerată a doua cea mai puternică din lume, de aceea nu a trimis arme înainte de declanșarea războiului, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După ce militarii ucraineni au demonstrat că fac față celor ruși, atitudinea Vestului s-a schimbat, iar ajutorul a devenit consistent. Există o limită, totuși, care vine dinspre Ucraina. Dar, în egală măsură, țările NATO ar fi putut face mai mult, afirmă expertul polonez.

„Cred că suntem în fața cazului tipic de pahar pe jumătate gol sau pe jumătate plin. Eu aș spune, mai degrabă optimist, că e mai mult plin, mai degrabă mai mult de jumătate plin.

În principiu, este adevărat că astfel de livrări militare au venit, în primul rând, târziu. Și în al doilea rând, inițial, mai ales inițial, nu au fost destule, de fapt, pentru o susținere activă a Ucrainei”, a menționat Marek Menkiszak.

„Inițial, nu era nici o rațiune pentru a oferi mai mult armament”

„Pe de altă parte, cealaltă parte a poveștii este aceea că a fost totuși mai bine decât așteptările și s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele două luni, pe măsură ce războiul a continuat.

Prin urmare, trebuie să recunoaștem că mulți oameni, mulți analiști din Vest, dar aș spune că și din Ucraina chiar, au crezut că rezistența ucraineană, din cauza unei uriașe superiorități de forță de partea Rusiei, potențial militar, capabilități și celelalte, care era adevărat, din păcate, va fi de scurtă durată,

iar Ucraina va fi forțată, cumva, să capituleze în maximum câteva zile sau săptămâni ale invaziei rusești. Și din această cauză, livrările inițiale au fost limitate, deoarece a existat această prejudecată că, de fapt,

Ucraina nu poate câștiga acest război. Și prin urmare, nu era nici o rațiune pentru a oferi mai mult armament”, a arătat șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia care a fost viziunea unor factori de decizie din Occident.

A doua teamă a Vestului: riposta rusească

Marek Menkiszak a introdus și o nuanță: nu toată lumea gândea așa. Dar crede că a fost cel mai popular raționament.

„Doar că s-a dovedit chiar repede că e greșit, pentru că atât nivelul rezistenței ucrainene, cât și eșecurile și comportamentul foarte ciudat al părții ruse au dezvăluit deficite uriașe dinspre armata rusă și că a lipsit oarecum un plan B, când avansarea rapidă spre Kiev a picat.

Și acest lucru a venit în perioada când dezbaterea a apărut despre creșterea livrărilor de arme.

Totuși, era această îngrijorare, și cred că parțial e încă acolo, cu privire la rezultatul de fapt al acestei susțineri și cum va reacționa Rusia. Deci, au existat asemenea voci, în țările din Vest, să nu escaladăm.

Că nu ar trebui să îi provocăm pe ruși. Că nu ar trebui… Că ar trebui să evităm unele măsuri foarte radicale care ar putea fi luate de către Rusia în timpul acestui conflict.

Și numai în momentele când aceste livrări au crescut și calitatea, nu doar cantitatea, a crescut în aceste livrări”, a explicat, la Interviurile PressHUB, Marek Menkiszak.

Tot mai mult armament NATO ajunge pe front

Expertul a menționat că, în ciuda acestor dileme și temeri, echipamentul greu a ajuns tot mai mult în Ucraina. Și nu a fost, de fapt, nici un fel de reacție puternică dinspre Rusia.

„Desigur, nu înseamnă că Rusia a ignorat aceste livrări. Au crescut, de exemplu, atacurile cu rachete, care au vizat, în special, liniile de tren, depozitele și toate elementele sistemului care ajută la ducerea de arme în Ucraina.

Cu toate acestea, Rusia a fost destul de reținută, dacă ne gândim la toată reacția sa cu privire la aceste livrări, ceea ce, logic, a determinat o creștere a acestor livrări.

Și asistăm acum la o creștere uriașă a acestor livrări, mai ales o creștere a calității.

Așadar, vine tot mai mult echipament greu”, a precizat șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia.

Limitele Ucrainei

Expertul polonez afirmă că există și o limitare dinspre Ucraina: faptul că militarii sunt obișnuiți mai degrabă în folosirea de echipament militar sovietic. Iar cel NATO este mai evoluat și necesită o perioadă de antrenament pentru a putea fi folosit. Iar ucrainenii nu au timp.

„La acest moment, folosim cea mai mare parte a capabilităților noastre, deoarece trebuie să mai ținem minte un factor important.

Toate armele care pot fi livrate Ucrainei trebuie să poată fi utilizate. Și când spun utilizate, mă refer la faptul că ucrainenii ar trebui să știe să le folosească.

Prin urmare, cele mai bune arme pe care le putem livra sunt arme post sovietice, cu care ucrainenii sunt obișnuiți.

În sensul, că sunt obișnuiți să le folosească. Știu echipamentul. Și, de asemenea, acele tipuri de arme occidentale care pot fi mai mult sau mai puțin ușor și rapid manevrate de ucraineni.

Adică, să poată învăța repede cum să le folosească eficient. Altfel, ar practic o risipă, deoarece unele echipamente complicate cer luni de antrenament înaintea folosirii eficiente a lor.

Prin urmare, acesta este un factor foarte important, pe care trebuie să îl avem în vedere”, a menționat Marek Menkiszak, șeful departamentului rus de la Centrul pentru Studii Orientale din Polonia, la Interviurile PressHUB.

Articole asemănătoare

Back to top button