fbpx

ONU: Războiul din Ucraina e atât de devastator încât zece milioane de persoane au fugit fie în interiorul țării, fie în străinătate

Zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului „devastator” condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi Filippo Grandi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutaţi în interiorul ţării, fie refugiaţi în străinătate”, a declarat pe Twitter Filippo Grandi.

Între aceştia, potrivit UNICEF, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei.

„Copiii strămutaţi sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare şi traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menţine în siguranţă”, a adăugat oficialul. Organizaţia precizează că peste 500 de copii neînsoţiţi au trecut graniţa din Ucraina în România, în perioada 24 februarie – 17 martie. „Numărul real al copiilor separaţi care au fugit din Ucraina în ţările vecine este probabil mult mai mare. Copiii separaţi sunt deosebit de vulnerabili la trafic şi exploatare”, a mai transmis organizaţia.

„Printre responsabilităţile celor care duc război, peste tot în lume, se numără suferinţa cauzată civililor care sunt forţaţi să-şi părăsească casele”, a adăugat Grandi, scrie AFP, citată de news.ro.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat duminică că 3.389.044 de ucraineni au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse din 24 februarie şi că alţi 60.352 au luat drumul exodului.

Aproximativ 90% dintre cei care au fugit sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi la luptă şi nu pot pleca.

UNICEF, agenţia Naţiunilor Unite pentru copii, a avertizat că riscurile de trafic de persoane şi exploatare cu care se confruntă sunt „reale şi în creştere”.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a ONU a raportat, de asemenea, că, miercuri, 162.000 de cetăţeni din ţări terţe au fugit din Ucraina în statele vecine.

Alte milioane şi-au părăsit casele, dar rămân în graniţele Ucrainei. Potrivit agenţiilor ONU şi agenţiilor conexe, se crede că aproximativ 6,48 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei miercuri, în urma unei investigaţii a OIM.

ICNUR a estimat iniţial că până la patru milioane de oameni ar putea părăsi Ucraina.

Înainte de conflict, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de locuitori în zonele aflate sub control guvernamental, excluzând Crimeea anexată Rusiei şi zonele separatiste pro-ruse din est.

Articole asemănătoare

Back to top button