fbpx

„Nu-l las pe Putin să mă transforme în criminal”. Drama unui tânăr rus care a fugit din țară după ce a primit ordin să lupte în Ucraina

La câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunţat prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan. Tânărul de 29 de ani nu a stat pe gânduri și și-a pregătit bagajele pentru a fugi din țară, lăsându-și în urmă șoția care urmează să nască săptămâna viitoare, relatează The Guardian, citat de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

În calitate de sergent aflat în rezervă, Oleg spune că a știut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, însă a sperat că nu va fi obligat să lupte în războiul din Ucraina.

„M-a durut inima când am primit ordinul de chemare. Dar știam că nu am timp să disper”, a spus el.

Şi-a împachetat rapid toate bunurile şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul, de unde urmează să ia mașina.

„Voi trece cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

„Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă dacă fug de mobilizare.

Bărbatul își lasă în urmă soția, care urmează să nască săptămâna viitoare.

„Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un criminal într-un război la care nu vreau să particip”, a declarat Oleg.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara, acţiune care a declanşat un nou exod de creiere, posibil fără precedent, în zilele şi săptămânile următoare.

The Guardian a vorbit cu mai mult de doisprezece bărbaţi şi femei care au părăsit Rusia de când Putin a anunţat aşa-numita mobilizare parţială sau care intenţionează să o facă în următoarele zile.

Opţiunile de a fugi sunt limitate, spun ei. La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci ţări membre UE care se învecinează cu Rusia au anunţat că nu vor mai permite ruşilor să intre pe teritoriul lor folosind vize turistice.

Cozi uriașe de mașini s-au format joi la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. Tot mai mulți cetățeni ruși vor să părăsească țara, la o zi după decretarea mobilizării parțiale.

Biletele pentru zborurile directe spre destinații din Armenia, Turcia și Azerbaidjan – țările vecine Rusiei pentru care cetățenii ruși nu au nevoie de viză – s-au epuizat rapid.

Articole asemănătoare

Back to top button