fbpx

foto | New York Times: Rusia desfășoară un tip de armament misterios în Ucraina

Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele balistice lansate de Rusia în Ucraina conțin o surpriză: momeli care păcălesc radarele de apărare antiaeriană, scrie The New York Times.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dispozitivele au fiecare aproximativ un metru lungime, au forma unei săgeți și sunt albe cu o coadă portocalie, potrivit unui oficial american de informații. Acestea sunt eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoarele mobile de peste graniță, a spus oficialul, atunci când racheta simte că a fost vizată de sistemele de apărare aeriană.

Fiecare dispozitiv este plin de electronice și produce semnale radio pentru a bruia sau falsifica radarele inamice care încearcă să localizeze rachetele Iskander-M și conține o sursă de căldură pentru a atrage rachetele care sosesc. Oficialul, care nu era autorizat să vorbească public despre aceste informații, a dezvăluit aceste date sub protecția anonimatului.

Utilizarea momelilor poate explica de ce sistemele ucrainene de apărare aeriană au avut dificultăți în interceptarea rachetelor ruse Iskander-M.

Acționat de un motor de rachetă cu combustibil solid, Iskander poate atinge ținte la mai mult de 300 de kilometri, conform documentelor guvernului SUA. Fiecare lansator mobil poate declanșa două rachete balistice înainte de a fi reîncărcat.

Fotografiile cu munițiile în formă de săgeți au început să circule pe rețelele sociale în urmă cu două săptămâni, relatează Digi24.

Richard Stevens, care a petrecut 22 de ani în armata britanică ca soldat pentru eliminarea munițiilor explozive, iar mai târziu a lucrat ca tehnician civil în bombe timp de 10 ani în sudul Irakului, Africa și alte regiuni de conflict de pe glob, a spus că a avut de-a face cu o mulțime de muniție de provenineță rusă și chinezească, dar nu a văzut niciodată așa ceva.

Stevens a postat fotografii ale munițiilor pe un site pentru experți militari și civili în eliminarea bombelor și a constatat că nimeni altcineva nu părea să fi văzut aceste muniții misterioase înainte.

„În ultimii 10 până la 15 ani, nimeni nu a avut ocazia să vadă o astfel de armă”, a declarat Richard Stevens.

Oficialul serviciilor de informații americane susține că dispozitivele sunt asemănătoare momelilor din Războiul Rece numite „ajutoare de penetrare”, care au însoțit focoasele nucleare încă din anii ‘70 și au fost concepute pentru a se sustrage sistemelor antirachetă și pentru a permite focoaselor individuale să-și atingă țintele.

Încorporarea dispozitivelor în arme precum Iskander-M care au focoase convenționale nu a fost documentată anterior în arsenalele militare.

„În momentul în care oamenii au inventat rachetele de armament, au început să și încerce să le doboare și din acel moment au început să se gândească la ajutoare pentru a le lovi”, a declarat Jeffrey Lewis, profesor de geopolitică și expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din orașul californian Monterey. „Dar nu vedem niciodată acest gen de armament pentru că sunt extrem de secrete. Însă, dacă știi cum funcționează, le poți contracara”, a mai declarat Lewis.

Utilizarea momelilor poate indica un anumit nivel de neglijență sau urgență din partea conducerii militare ruse, a mai explicat profesorul Jeffrey Lewis, având în vedere că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, astfel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi programate pentru a le învinge. „Cred că există niște oameni foarte entuziasmați în comunitatea de informații din SUA în acest moment”, a adăugat el.

Și este foarte puțin probabil, a mai spus Lewis, ca versiunea Iskander-M pe care Rusia a vândut-o altor țări să conțină aceste momeli. „Asta îmi sugerează că rușii acordă o oarecare valoare păstrării acestei tehnologii aproape de casă și că acest război este suficient de important pentru ei, având în vedere că nu renunță la tipul acesta de armament”, a spus domnul Lewis.

Articole asemănătoare

Back to top button