fbpx

Kazahstan refuză să trimită trupe în Ucraina și nu recunoaște republicile separatiste Donețk și Lugansk

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiați aliați și vecini ai Rusiei, a refuzat să trimită trupe în Ucraina, pentru a sprijini ofensiva rusă și, de asemenea, nu recunoaște republicile separatiste Donețk și Lugansk, scrie Rzeczpospolita, cel mai important cotidian din Polonia, citat de g4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În plus, fosta republică sovietică a anunțat că nu recunoaște republicile separatiste create de Rusia – Republica Populară Lugansk și Republica Populară Donețk, folosite de președintele rus Vladimir Putin ca pretext pentru agresiune împotriva Ucrainei.

Decizia autorităților din Nur-Sultan este susținută de Statele Unite, informează portalul. „Suntem mulțumiți de decizia Kazahstanului de a nu recunoaște LPR și DPR”, a declarat Consiliul Național de Securitate al SUA într-un comunicat citat de publicația poloneză.

„Salutăm, de asemenea, refuzul Kazahstanului de a-și trimite forțele să se alăture războiului lui Putin în Ucraina”, a scris acesta.

Guvernele din Asia Centrală s-au abținut în mare măsură să comenteze ofensiva rusă în Ucraina. De menționat că statele Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan sunt membre ale blocului militar CSTO condus de Moscova.

Uzbekistanul nu este membru al CSTO, dar economia sa este încă strâns legată de cea a Rusiei. Turkmenistanul nu comentează aproape niciodată cu privire la afacerile externe, iar guvernul său autoritar descurajează ferm publicul să vorbească despre orice în public.

Singurul lider din regiune care și-a exprimat un fel de sprijin tacit față de situația în curs de dezvoltare este președintele Kârgâzstanului, Sadyr Dzaparov. „Poate că a fost o măsură necesară pentru a proteja populația pașnică a teritoriilor Donbas”, a spus acesta.

Chiar dacă guvernele s-au abținut să adopte o poziție clară, oamenii obișnuiți din regiune sunt mai curajoși, deși mai ales într-un cadru de social media relativ sigur. Mulți utilizatori pro-ucraineni de rețele sociale din Kazahstan și-au arătat solidaritatea înlocuindu-și avatarurile cu steagul ucrainean.

În fosta capitală Almaty, zeci de tineri activiști au pichetat consulatul rus ținând steaguri ucrainene, dar aproape toți au fost opriți de poliție.

Articole asemănătoare

Back to top button