fbpx

ISW: Ucraina spune că Rusia va ataca sub steag fals Belarusul pentru a atrage în război armata lui Lukașenko

În evaluarea frontului de vineri noapte spre sâmbătă dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul orașului Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea orașului Severodonețk și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Forțele rusești au continuat să se îndrepte spre nord spre Lisiciansk și probabil au încercuit trupele ucrainene în Hirske-Zolote.
  • Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene duc ultimele bătălii în zona industrială din Severodonetsk înainte de a se retrage din oraș.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive fără succes la vest de Izium și la nord de Sloviansk.
  • Forțele rusești vor avea probabil ca prioritate încercuirea trupelor ucrainene în Lisiciansk și interceptarea GLOC-urilor rămase la nord-vest de oraș înainte de a relua o operațiune ofensivă la scară largă asupra Sloviansk.
  • Forțele ucrainene continuă să lanseze operațiuni de contraofensivă de-a lungul graniței dintre Herson și regiunea Herson-Dnipropetrovsk și amenință forțele ruse din orașul Herson.
  • Partizanii ucraineni au continuat să atace colaboratorii ruși în orașul Herson.

Soldați ruși din Severodonețk vor trebui să finalizeze traversarea râurilor dinspre est, ceea ce va necesita timp și efort suplimentar, notează ISW, citat de Digi24.

Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a afirmat că forțele rusești vor încercui complet Lisiciansk în următoarele două sau trei zile, după ce vor bloca complet liniile de comunicații terestre ucrainene (GLOC).

Rușii nu au reușit însă să asigure accesul la GLOC-urile ucrainene de-a lungul autostrăzii Hirske-Lisiciansk prin străpungerea Hirske în cursul zilei de vineri, dar forțele rusești vor trebui să taie rutele logistice ucrainene din Bakhmut și Siversk pentru a izola complet Lisiciansk, se mai arată în evaluarea ISW.

Forțele rusești probabil urmează să se confrunte cu dificultăți în finalizarea unei încercuiri mai mari în jurul Lisiciansk din cauza unei traversări eșuate a râului în Bilohorivka, la nord-vest de oraș, la începutul lunii mai, mai sugerează experții americani.

Forțele ucrainene vor efectua probabil o retragere deliberată din Lisiciansk dacă forțele ruse vor amenința bastioanele ucrainene din zonă.

Atacuri sub steag fals 

Serviciile secrete ucrainene au avertizat că forțele rusești vor efectua atacuri sub steag fals în Belarus pentru a atrage forțele belaruse în invazia rusă în Ucraina.

Direcția de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că grupuri de sabotaj și mercenari ruși au sosit în orașul Mozir, care se află în Belarus la distanță foarte mică de granița cu Ucraina, pentru a detona clădiri de apartamente și infrastructura civilă din jurul orașului.

GUR a menționat că sabotorii ruși vor urma un model similar cu cel al bombardamentelor de apartamente din Cecenia de la începutul anilor 2000. Oficialii ucraineni au raportat anterior posibile atacuri sub steag fals în Belarus pe parcursul ultimelor patru luni.

Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea specială” din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Atacatorii neidentificați au reluat atacurile împotriva centrelor de recrutare militară rusești pe 24 iunie, indicând o intensificare a nemulțumirilor față de mobilizarea ascunsă.

Publicația rusă Baza, citată de ISW, a raportat două incidente în care atacatori necunoscuți au aruncat cu cocktailuri Molotov asupra birourilor de recrutare militară din orașele Belgorod și Perm pe 24 iunie.

Baza a raportat, de asemenea, că poliția din regiunea Belgorod a început căutarea a patru militari prin contract – un sergent și trei soldați de rând – care au dezertat din unitatea lor militară staționată în regiunea Belgorod.

Articole asemănătoare

Back to top button