Gavrilița: O extindere a războiului în R. Moldova ar declanșa implicarea mai multor state
Republica Moldova nu ar rezista mult fără sprijin occidental în cazul unei agresiuni rusești, însă în acest moment nu există un risc iminent al extinderii războiului din Ucraina în Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul stâng al Nistrului. Declarația aparține prim-ministrei Natalia Gavrilița.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, șefa executivului a menționat că o decizie rusească privind extinderea acțiunilor militare este improbabilă pentru că Republica Moldova este o țară neutră care „nu și-a dorit niciodată și nu a făcut eforturi pentru aderarea la NATO”, transmite IPN.
„Avem 71 de zile de un război injust, care a adus consecințe numeroase în toată regiunea și chiar pe tot globul. La moment, noi simțim cel mai mult consecințele economice, antreprenorii noștri au trebuit să-și reorienteze comerțul, vedem rânduri mari de camioane la punctele de trecere a frontierei cu România, inclusiv comerțul din Ucraina acum trece prin punctele de trecere a frontierei României, avem acest val de refugiați, peste 90 de mii de refugiați încă se află în Moldova. Oamenii nu se simt în siguranță, este o oarecare neliniște, o oarecare nesiguranță și toată lumea se întreabă care sunt riscurile, merită să mai rămână, merită să mai investească și cred că acesta este riscul cel mai mare”, afirmă Natalia Gavrilița.
Potrivit ei, există îngrijorări și există riscuri, pentru că este regiunea transnistreană, o regiune separatistă, un teritoriu pe care nu-l controlează autoritățile centrale și unde este o armată străină, armata Rusiei. Este vorba despre una dintre țările implicate în război. Și este evident, spune premierul, că aceasta creează anumite riscuri și din perspectiva Ucrainei, și din perspectiva malului drept.
„Însă vreau să asigur cetățenii că la momentul actual analiza noastră nu arată riscuri iminente de extindere a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul stâng. Și vreau să facem un exercițiu și să ne gândim ce ar însemna în plan global extinderea acțiunilor militare sau a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă este teritoriu necontrolat. Aceasta ar însemna că în război este implicată o țară neutră, care niciodată nu și-a dorit și nu a făcut eforturi pentru aderarea la NATO. Și gândiți-vă la opinia publică europeană, ce s-ar întâmpla, care ar fi reacțiile, noi avem și un număr mare de cetățeni cu dublă cetățenie și au cetățenia României, un stat membru UE, un stat membru NATO, deci toată lumea ne ajută să urmărim cu atenție această situație”, explică șefa executivului.
Gavrilița a mai spus că Guvernul întreprinde toate eforturile diplomatice pentru ca situația să rămână calmă și să nu permită escaladarea acțiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldova.