fbpx

foto, video | Catastrofa umanitară în Mariupol: Oamenii flămânzi topesc zăpada pentru a face rost de apă

Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Condițiile din Mariupol au fost descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

Cadavre zac pe străzile din Mariupol, oamenii flămânzi intră în magazinele goale în căutarea hranei și topesc zăpada pentru a avea apă potabilă. Mii de oameni se înghesuie în subsoluri, la adăpost de obuzele rusești care lovesc acest oraș-port strategic.

Încercările de marți și miercuri de a începe procesul de evacuare a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate după ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele.

Orașul se află într-o „situație catastrofală”, a spus, marți, viceprimarul localității.

Natalia Mudrenko, reprezentantul Ucrainei la ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate că oamenii din Mariupol au fost „prinși efectiv ostatici” de asediu rusesc. Vocea i-a tremurat de emoție în timp ce a descris cum a murit o fetiță de șase ani la scurt timp după ce mama ei a fost ucisă de bombardamentele rusești. „A fost singură în ultimele clipe ale vieții”, a spus ea.

Mii de oameni au fost uciși, atât civili, cât și soldați, în aproape două săptămâni de lupte de când forțele președintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button