fbpx

Dictatorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, spune că vrea să renunțe la funcție: „Cred că sunt deja bătrân”

Dictatorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat sâmbătă că ar vrea să renunțe la funcție. Într-un mesaj pe care l-a postat pe Telegram, el a spus că se află de 15 ani la putere și că merită o vacanță „pe termen nedefinit”. Ramzan Kadîrov se declară convins că cecenii îi vor susține decizia. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Conduc republica de 15 ani. Noi, caucazienii și cecenii, avem o vorbă: indiferent cât de stimat și dorit este un musafir, dacă pleacă la timp, se face și mai plăcut. De aceea, cred că mi-a venit și mie timpul. Până să fiu dat afară. Cred că sunt deja bătrân”, a spus liderul cecen râzând.

Vladimir Putin și-ar putea pierde astfel unul dintre cei mai loiali locotenenți. Ar putea să fie și un semn că războiul din Ucraina merge prost pentru Rusia, având în vedere cât de prezenți au fost soldații ceceni în lupte, mai ales la Mariupol.

Dar, în același timp, ar putea să fie și o păcăleală. Un expert în Caucaz, citat de Europa Liberă, a spus că Ramzan Kadîrov a mai amenințat în trecut cu plecarea, ca să obțină ceva de la Putin.

Alți analiști spun însă că momentul acestei declarații este neobișnuit. Kadîrov a jucat un rol important în promovarea războiului Rusiei în Ucraina și a recrutat luptători pentru a lupta alături de trupele rusești.

Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007 și este liderul cu cea mai lungă vechime în funcție al unei regiuni rusești. El i-a succedat în funcție tatălui său, care a fost în război cu Moscova. Sub conducerea lui Kadîrov, Cecenia a devenit loială Moscovei, iar în republică au fost raportate încălcări masive ale drepturilor omului. Kadîrov a fost acuzat că a ordonat inclusiv asasinarea politică a opozanților care trăiau în alte țări din Europa.

Articole asemănătoare

Back to top button