fbpx

De la comediant la președinte. Cine este Volodimir Zelenski?

Volodimir Zelenski a ajuns la putere acum cu trei ani, cu promisiunea că va pune capăt războiului cu separatiștii susținuți de Moscova. Însă în ultima vreme, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă. Dacă multă vreme a fost văzut drept actorul de comedie neexperimentat care a devenit președinte printr-o conjuctură, acum liderul de la Kiev capătă aură de erou. În timp ce rușii și-au trimis rachetele asupra orașelor ucrainene, Zelenski nu s-a clintit, atrăgând laude pentru calmul său și pentru modul în care își motivează concetățenii. În mod cert, fostul actor de comedie excelează la comunicare, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Volodimir Zelenski și-a câștigat faima în Ucraina jucând într-o comedie TV („Sluga poporului”) rolul unui profesor de istorie cinstit și naiv care devine în mod neașteptat președinte după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție care se viralizează.

O candidatură care a început ca o farsă

Apoi, aventura politică a lui Volodimir Zelenski a început aproape ca o farsă, în ajun de Anul Nou, la 31 decembrie 2018, când și-a anunțat candidatura la prezidențiale: „Dragi ucraineni, promit să candidez la președinția Ucrainei și îmi îndeplinesc imediat promisiunea: candidez la președinția Ucrainei. Hai, s-o facem împreună! La mulți ani! Vă felicit, veți avea un nou slujitor al poporului!”

Candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2019 a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă – partidul său politic se numește, precum sitcomul în care a jucat, Partidul Slujitorul Poporului.

Campania sa a exploatat povestea din film, înfățișându-l ca un om simplu care îi înfruntă pe politicieni corupți.

„Asta? Asta e o față nouă. Nu am mai făcut niciodată politică. Am avut doar afaceri curate, televiziune și filme”, mărturisea Zelenski la 22 februarie 2019.

Oamenii „se identifică cu mine pentru că sunt un om deschis, pot fi rănit, mă enervez, mă supăr. Nu îmi ascund emoțiile în fața camerei, nu încerc să arăt diferit. Sunt neexperimentat, așa este. Dar dacă nu știu ceva, sunt sincer și recunosc”, spunea Zelenski despre el însuși.

„Cel mai probabil, dacă îl voi întâlni pe dl. Putin îi voi spune așa: ‘Ei bine, în sfârșit ne-ați dat înapoi teritoriile. Câți bani sunteți dispus să dați drept compensație pentru faptul că ne-ați luat teritoriile și ați sprijinit oamenii care au participat la agravarea conflictelor în Crimeea, Donbas și i-ați ajutat pe această cale îngrozitoare, crudă și dezgustătoare?”, spunea candidatul la președinție la 31 martie 2019.

A reușit să câștige scrutinul cu un scor covârșitor, 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

De pe scena de teatru, pe scena ONU

Când Zelenski a ajuns la putere în 2019, pe un val de furie populară, cea mai mare problemă era conflictul cu vecinul din est, Rusia. Moscova anexase deja Crimeea de cinci ani și de atunci i-a susținut pe separatiști într-un război în care au muriseră 15.000 de oameni.

„Astăzi avem două obstacole în cale. Primul este tradiția politică internă – reformele importante de dezvoltare întâmpină rezistență și sunt respinse. Dar noul guvern ucrainean îl va depăși cu siguranță. Al doilea obstacol este mult mai greu și nu putem să-l eliminăm fără sprijin internațional. Iar acesta este războiul care a urmat agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Nicio țară nu este capabilă să-și atingă obiectivele de dezvoltare durabilă fără pace și securitate. Dezvoltarea durabilă este de neconceput sub bombardamente și explozii”, declara Volodimir Zelenski la 24 septembrie 2019, când susținea un discurs la Adunarea Generală a ONU.

Multă vreme, Zelenski a fost văzut cam la fel ca personajul său din film. Criticii săi prevesteau un real dezastru, iar susținătorii se așteptau să se ia de guler cu oligarhii.

Transformarea

Criza și apoi războiul cu Moscova l-au adus într-o lumină nouă. A dat dovadă de mult sânge rece. Nu a dat înapoi, iar sprijinul NATO a crescut, spun analiștii.

„Dragi cetățeni ai Ucrainei, ceea ce am auzit astăzi nu sunt doar explozii provocate de rachete, schimburi de focuri și vuietul avioanelor. Acesta este sunetul noii Cortine de Fier, care a fost coborâtă și rupe Rusia de lumea civilizată. Datoria noastră națională este să ne asigurăm că această cortină nu cade de-a lungul pământului nostru ucrainean, ci asupra rușilor”, le transmitea președintele Zelenski compatrioților săi la 25 februarie 2022, a doua zi după invazia Rusiei în Ucraina.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a părut din ce în ce mai haotic – acuzând Ucraina de „genocid” în republicile separatiste Donețk și Lugansk și vorbind despre necesitatea de a „denazifica” țara – președintele Zelenski, care, culmea, provine dintr-o familie de evrei vorbitori de limbă rusă, a rămas demn, hotărât și articulat. În același timp, a mobilizat națiunea cu discursurile și selfie-urile sale video și a dat glas furiei ucrainene și sfidării agresiunii rusești. Aceste declarații au dezvăluit o latură pe care mulți critici – inclusiv o mare parte a intelectualității – nu o văzuseră, scrie BBC.

Un moment-cheie în transformarea sa dintr-un lider în cădere liberă în sondaje, care uneori părea depășit de situație, într-o figură națională a avut loc în primele ore ale zilei de joi, cu câteva ore înainte de invazia Rusiei. Într-un discurs sobru postat pe rețelele de socializare, vorbind parțial în limba rusă, el a spus că a încercat să-l sune pe Vladimir Putin pentru a evita un război, dar s-a lovit de tăcerea Kremlinului. Cele două țări nu aveau nevoie de un război, a spus el, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, în timp ce se afla în fața unei hărți a Ucrainei. Dar dacă ucrainenii vor fi atacați, se vor apăra singuri. „Când ne veți ataca, ne veți vedea fețele – nu spatele, ci fețele noastre”, a spus Volodimir Zelenski adresându-se invadatorilor ruși.

La scurt timp după aceea a început invazia, iar la următoarele sale apariții mediatice a purtat uniforme militare, reflectând lupta țării ca un David contra Goliat.

Începuturi timide și neconvingătoare

Volodimir Zelenski s-a născut în orașul Krivoi Rog, din estul Ucrainei, în 1978. A absolvit Universitatea Națională de Economie din Kiev cu o diplomă în drept, apoi a co-fondat o companie de producție TV de succes și a produs emisiuni pentru o rețea deținută de un oligarh controversat, Igor Kolomoiski. Până la jumătatea anilor 2010, cariera sa în televiziune și film a fost principala sa preocupare.

Kolomoiski i-a sprijinit apoi candidatura la președinție, ceea ce i-a făcut pe mulți să se teamă că se va dovedi a fi un lider marionetă, controlat de un om care este anchetat în SUA pentru posibile fraude și spălare de bani. De fapt, Zelenski s-a dovedit a fi mai independent decât credeau scepticii, refuzând, de exemplu, să permită reprivatizarea PrivatBank, care a fost deținută de Kolomoiski înainte de a fi naționalizată.

Încercările lui Zelenski de a negocia cu Rusia pentru a găsi o soluție la conflictul din est au avut un succes limitat. S-au făcut schimburi de prizonieri și unii pași în direcția punerii în aplicare a acordului de la Minsk, dar nu s-a înregistrat niciun progres notabil. De-a lungul anului 2020, a scăzut constant în sondaje.

Citește mai departe pe site-ul Digi24.

Articole asemănătoare

Back to top button